Hlavní obsah

Strany vesměs rozpuštění Sněmovny vítají, jen ODS je proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Parlamentní strany vesměs vítají úterní rozhodnutí o rozpuštění strany. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka hovoří o velké radosti, TOP 09 a KSČM zase o jediném řešení, jak ukončit politickou krizi. Vítají jej také Věci veřejné (VV). Naopak podle ODS současnou krizi rozpuštění nevyřeší.

Foto: Petr Horník, Právo

Pro rozpuštění hlasovalo 140 poslanců z přítomných 147.

Článek

Podle Sobotky je rozhodnutí, které podpořilo 140 poslanců, včetně všech 54 sociálních demokratů, jednoznačné a všichni by ho měli respektovat. Je dobře, že občané budou moci ve volbách rozhodnout o budoucnosti, uvedl Sobotka.

Zároveň vyzval prezidenta, aby se co nejrychleji sešel se zástupci parlamentních stran a zahájil diskusi o termínu předčasných voleb. Sociální demokraté podle něj preferují co nejdřívější termín hlasování. Návrh Zemana, který hovořil o 25. a 26. říjnu, by prý ČSSD vyhovoval.

Němcová je proti

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek očekává, že prezident Sněmovnu rozpustí bez zbytečných průtahů. Předčasné volby jsou podle něj jedinou cestou k ukončení krize.

"Tak, jak jsme řekli, všech 42 poslanců TOP 09 hlasovalo pro rozpuštění, neboť při hlasování o Rusnokově vládě se ukázalo, že díky postoji dvou poslanců ODS a paní poslankyně (Karolíny) Peake neexistuje politická většina pro podporu jakékoli funkční vlády. Potom předčasné volby jsou jediným legitimním řešením, jak ukončit politickou krizi," řekl Kalousek.

Zcela opačného názoru je předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS), podle níž poslanci udělali chybu. "Spíš si myslím, že děláme chybu, kterou teď nikdo neuvidí, a až ji uvidí, bude už pozdě," řekla. Současnou krizi podle ní předčasné volby nevyřeší a Sněmovna si měla vybrat náročnější cestu než své rozpuštění, s nímž však prý již počítala.

"My jsme říkali, že se nebojíme předčasných voleb a já se jich nebojím, já jsem připravena do nich jít, ale to neznamená, že pro ně musím hlasovat," prohlásila.

Šéf komunistů Vojtěch Filip zastává názor, podle něhož nebylo jiné cesty z krize, která se prý trvale prohlubovala. Je přesvědčen, že prezident se brzy sejde s předsedy politických stran a Sněmovna bude rozpuštěna tak, aby se volby uskutečnily v ohlášeném termínu na konci října.

Za Zemanem možná v pátek

Rozpuštění uvítaly také VV, které jej podpořily deseti hlasy. "Vyjíždíme všichni do svých volebních kaváren, které připravujeme pro to, abychom voličům představili naše další kroky. Podařilo se nám zvítězit nad dinosaury," řekl předseda Věcí veřejných Vít Bárta. "Věci veřejné jsou v plném proudu z hlediska přípravy voleb," doplnil.

Podle mluvčí Hradu Hany Burianové bude prezident domlouvat setkání s šéfy stran během středy. Podle dřívějších informací se setkání pravděpodobně uskuteční v pátek.

Reklama

Související články

ODS zřejmě nepodpoří rozpuštění Sněmovny

Poslanci ODS zřejmě v úterý nepodpoří rozpuštění Sněmovny. Místopředsedkyně strany Miroslava Němcová uvedla před pondělním jednáním výkonné rady občanských...

Výběr článků

Načítám