Hlavní obsah

Zeman: Těším se, že Senát po rozpuštění Sněmovny zruší Kalouskův tunel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman řešil v době, kdy poslanci dlouhými projevy rozebírali rozpuštění Sněmovny, již zcela jiné záležitosti. Jasně naznačil, že až dolní komora skončí, levicový Senát zabrání zrušení daně z dividend. Podle Zemana je zrušení této daně označováno za „poslední Kalouskův tunel”.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Těším se, že se podaří zabránit zrušení daně z dividend, které se někdy označují jako poslední Kalouskův tunel, protože jsem prezidentem dolních 10 miliónů – a ti dividendy většinou nepobírají,“ napsal Zeman během úterního jednání Sněmovny o rozpuštění na svém facebookovém profilu.

Požadavek, aby zůstalo zachováno placení daně z dividend, vyslovili vůči vládě Jiřího Rusnoka sociální demokraté. Podle ČSSD by měl kabinet prosadit tento krok pomocí zákonného opatření v Senátu. Pokud je totiž rozpuštěna Sněmovna, horní komoře přísluší schvalovat v nezbytných případech taková opatření.

Fischer je připraven

Daň z dividend by se měla přestat platit od Nového roku. ČSSD ale varuje, že by to připravilo státní rozpočet o miliardy korun. Pokud by Senát, který sociální demokraté ovládají, zákonným opatřením zrušení daně zabránil, musela by tento krok po předčasných volbách potvrdit nově složená Sněmovna.

Pokládal bych to za nesmírně vulgární krok
Miroslav Kalousek

Ministr financí Jan Fischer již dal najevo, že je ochoten příslušné zákonné opatření předložit. Premiér Jiří Rusnok zatím takovou možnost nekomentoval.

Podle exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) by měla zákonná opatření sloužit jen k řešení mimořádných situací. "Pokládal bych to za nesmírně vulgární krok. Zákonná opatření Senátu jsou opatření, která by se měla týkat pouze mimořádných situací, nikoliv zákonů, které prošly řádným legislativním procesem," řekl Kalousek.

Podle něj není zrušení daně z dividend tunelem. "Jde o nespravedlivé dvojí zdanění, protože dividendy fyzickým osobám jsou dnes vypláceny ze zdaněného zisku právnických osob," poznamenal exministr financí.

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman nebude zdržovat rozpuštění Sněmovny

Prezident Miloš Zeman se v sobotu účastnil Svatovavřinecké poutě na vrchol Sněžky. Na místě poutníkům slíbil, že nebude zbytečně odkládat rozhodnutí...

Výběr článků

Načítám