Hlavní obsah

Strany sčítají poslance, Hamáček se po D1 řítil do Sněmovny

Novinky, jov, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V posledních hodinách před hlasováním o rozpuštění Sněmovny panuje napětí, zda se skutečně najde 120 hlasů pro schválení tohoto kroku. Zasedají poslanecké kluby, kde jednotlivé strany zjišťují, zda skutečně dorazili všichni poslanci. Místopředseda dolní komory z ČSSD Jan Hamáček se na hlasování řítil po dálnici D1 a vtipkoval na téma, že to má do Prahy tentokrát dál.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéfové poslaneckých klubů: vlevo Petr Gazdík (TOP 09 s STAN) a Jeroným Tejc (ČSSD)

Článek

„Směr Praha, tentokrát to mám trochu dál, uvidíme, co na to D1...,“ napsal zhruba před desátou hodinou Hamáček na Facebooku při cestě v okolí Rajhradic na jižní Moravě. Jeden z diskutujících mu odepsal, že by bylo fajn hlasování o rozpuštění Sněmovny stihnout. „Děláme, co můžeme,“ odpověděl Hamáček.

Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc uvedl, že počet přítomných zákonodárců zjistí na jednání klubu, který zasedá od jedné hodiny odpoledne. Nemyslí si ale, že by někteří poslanci sociální demokracie nedorazili. „Předpokládám, že si uzpůsobili svůj program a dostaví se,“ podotkl.

Podle Tejce navíc existuje časová rezerva. Jednání Sněmovny bude zahájeno ve čtrnáct hodin, šéf klubu ČSSD ale předpokládá, že na hlasování o rozpuštění dojde až o hodinu později.

Komunisté budou podle šéfa poslanců KSČM Pavla Kováčika určitě v plném počtu. „Z 26 poslanců bude na jednání 26,“ řekl Novinkám.

VV budou komplet

Šéfka klubu VV Kateřina Klasnová řekla Právu, že se schůze zúčastní všech 11 poslanců.

Související témata

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Jan Hamáček

Foto: Petr Horník, Právo

Kateřina Klasnová v Lánech po setkání s prezidentem Milošem Zemanem

„Na schůzi budou přítomní všichni poslanci VV. Nepředpokládám žádnou změnu postoje oproti hlasování v červenci. Jako předsedkyně poslaneckého klubu VV budu doporučovat, aby poslanci klubu VV hlasovali pro rozpuštění v souladu s naším dřívějším usnesením,“ uvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám