Hlavní obsah

Kandidáti ODS budou muset podepsat, že v případě odsouzení složí mandát

Právo, Jan Martinek

Kdo bude chtít kandidovat za ODS v předčasných volbách do Sněmovny, bude muset podepsat Etický kodex kandidáta. V pondělí se na tom shodla Výkonná rada ODS, hlavní stranický orgán.

Foto: Petr Horník, Právo

Marek Benda, Tomáš Chalupa, Martin Kuba, Jaroslav Kubera, Jiří Pospíšil a Miroslava Němcová na tiskové konferenci po jednání VR ODS.

Článek

Grémium strany má za úkol připravit kodex tak, aby ODS „přispěla k posílení důvěry v osobnosti kandidující za ODS a obecně občanů v politiku“, píše se ve stranickém usnesení, které přečetl šéf senátního klubu ODS Jaroslav Kubera.

Etickým kodexem chce ODS zamezit tomu, aby ji do budoucna někteří poslanci zastupovali ve vězení, jako například Roman Pekárek, který byl po svém odsouzení ze strany vyloučen - kandidát by měl svým podpisem stvrdit, že se v případě pravomocného odsouzení vzdá mandátu.

Strana se ale také chce vyvarovat dalších „zrádců“, jako byli poslanci Tomáš Úlehla a Jan Florián, kteří při hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka nehlasovali proti, ale odešli ze sálu. Vedení ODS chce po šéfech regionů, aby se za své kandidáty zaručili. „Regionální lídři musí zaručit, že ti, kteří jsou na kandidátkách, jsou skutečně kvalitní lidé, kteří nejdou do politiky kvůli osobním benefitům,“ řekl pověřený předseda strany Martin Kuba.

O kandidátech se bude debatovat

„Právě proto máme regionální struktury. Předsedové místních a oblastních sdružení se s těmi lidmi dobře znají. Musí být schopni jednoznačně říct, že za nimi stojí, a ponesou sdílenou odpovědnost,“ doplnila Kubu místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Grémium chce jednotlivé kandidátky kontrolovat a případné „nevhodné“ kandidáty škrtat, a to i proti vůli některých regionů.

„Chceme udělat pečlivější, kvalitnější výběr. O každé osobnosti na kandidátce povedeme debatu,“ uvedl místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

ODS chce tentokrát na kandidátky i nestranické osobnosti: jihomoravským volebním lídrem bude zřejmě bývalý ministr školství z vlády Petra Nečase Petr Fiala. V pondělí o něm jedná brněnská regionální rada. „Pokud bude schválen, má plnou podporu grémia ODS,“ řekl předseda Kuba.

Klausův možný návrat ODS nekomentovala

O dalších lídrech chce ODS teprve jednat na příštím zasedání výkonné rady: celostátním lídrem bude s největší pravděpodobností Miroslava Němcová, která by mohla kandidovat i v Praze. Hovoří se ale i o předsedovi pražské ODS, exprimátorovi Bohuslavu Svobodovi, který má ale sděleno obvinění v kauze Opencard.

Do čela kandidátky (pravděpodobně jihočeské) by se měl postavit i předseda Martin Kuba, podle některých zpráv z ODS může vést ústeckou kandidátku poslankyně Ivana Řápková, která se k tomu odmítá vyjadřovat.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Pekárek

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Mgr. Tomáš Úlehla

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Jan Florián

Vedení ODS v pondělí nechtělo komentovat informace Práva, že se bývalý prezident a expředseda Václav Klaus chystá do politiky s novou pravicovou stranou. „Ukázalo se, že vzkazování přes média není prospěšné, a vytváří nesmyslné spekulace. Nemáme potřebu něco vzkazovat. Pokud budeme chtít s panem Klausem mluvit, tak osobně,“ řekl předseda Kuba.

Reklama

Výběr článků

Načítám