Hlavní obsah

Bobošíková soustřeďuje klausovské síly. Klaus se nevrátí, tvrdí ale Jakl

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý prezident Václav Klaus podle svého dlouholetého pracovníka Ladislava Jakla nechystá návrat do politiky. Jakl řekl ČTK, že na politické scéně není momentálně subjekt, který by za to Klausovi stál. I přes toto vyjádření nadále probíhají snahy semknout klausovské síly v projektu, který by exprezident zaštítil. Úlohy se zhostila šéfka Suverenity Jana Bobošíková, která je připravena udělat vše pro úspěch projektu.

Foto: Jana Hrubá, ČTK

Předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková

Článek

Šéfka Suverenity v pondělí řekla Právu, že se na ni může Klaus spolehnout, pokud definitivně řekne ano a do politiky nějakou formou vstoupí. ”Pokud se rozhodne, tak udělám vše pro to, aby byl úspěšný,“ prohlásila předsedkyně Suverenity. Tato strana by se měla podle informací Práva skutečně stát „nosičem“, který se stane základem klausovského projektu.

Bobošíková ostatně potvrdila, že se snaží systematicky dávat dohromady klausovsky smýšlející síly. Jmenovala členy ODS, ale i krajská politická sdružení a další politické strany. „Už několik měsíců se soustředíme na lidi s podobným smýšlením. Jde o dlouhodobou a cílenou aktivitu,“ uvedla.

Strategickým cílem je jít společně do sněmovních voleb. „Pevně věřím, že tato aktivita vyvrcholí společným postupem ve volbách do Poslanecké sněmovny,“ sdělila Bobošíková. Konkrétní podrobnosti týkající klausovského hnutí zatím nechtěla šéfka řešit, odkázala, že se musí nejprve mj. vyjasnit, zda se opravdu dolní komora rozpustí. Poslanci mají v plánu o tomto kroku hlasovat v úterý odpoledne.

Podle informací Práva se nyní s dalším postupem čeká také na to, až se Klaus vrátí z návštěvy Makedonie. Exprezident v pondělí v makedonském Ochridu vystoupil na letní škole pro budoucí lídry.

Suverenita může nabídnout zázemí fungující strany, která je finančně zabezpečena. V roce 2009 straně o kousek unikl Evropský parlament, získala 4,26 procenta hlasů. Jako příspěvek na volební náklady pak stát Suverenitě vyplatil zhruba tři milióny korun. Ve volbách do Sněmovny získala Suverenita 3,67 procenta hlasů.

Související témata

Foto: archiv, Právo

Jana Bobošíková

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus při přednášce na VŠE

Ladislav Jakl

Foto: Právo

Ladislav Jakl, tajemník prezidenta Václava Klause.

A ze státní pokladny příspěvek na úhradu volebních nákladů ve výši 19 214 500 korun. Vzhledem k tomu, že tato strana obdržela více jak tři procenta hlasů, obdržela od státu v roce 2010 na činnost 4 933 333 korun a v následujících dvou letech vždy 7,4 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám