Hlavní obsah

Lauko se proti vyhození z ČSSD brání civilní žalobou

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zrušení rozhodnutí o vyloučení z ČSSD, a to pro účelovost a rozpor se stranickými stanovami, požaduje po Obvodním soudu pro Prahu 1 bývalý místostarosta Ostravy-Jihu Radim Lauko. Zároveň tak chce prý upozornit na nestandardní praktiky uvnitř ostravské ČSSD. Ta vyloučila Lauka ze svých řad kvůli machinacím s přihláškami nových členů a placením členských příspěvků.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Odvolaný ostravský místostarosta Radim Lauko (vlevo) na archivním snímku.

Článek

„Vedení ostravské ČSSD přistoupilo k tvrdým praktikám připomínajícím čistky z padesátých let minulého století. Nejedná se o jednotlivé pochybení, ale jde o dlouhodobou cílenou snahu úzké skupiny lidí ovládnout ostravskou ČSSD a zlikvidovat jakýkoliv jiný názor,“ řekl Lauko.

Ten považuje zrušení dvou místních organizací ČSSD, ve Výškovicích a Zabřehu, za likvidaci nepohodlných. „Obě byly v Ostravě-Jihu, což není náhoda,“ naznačil s tím, že za vším stojí předseda ostravské ČSSD a poslanec Adam Rykala a jeho snaha ovládnout soc. dem. v Ostravě-Jihu.

Rykala se nechtěl k osobním útokům Lauka vyjadřovat. „Každý má právo se bránit u soudu, ale ty naše argumenty jsou natolik silné, že jsem přesvědčen, že mu soud nevyhoví,“ míní předseda ČSSD v Ostravě.

O žalobě se dozvěděl od médií. „Je obtížné reagovat na podněty člověka, který byl vyloučen z ČSSD, manipuloval s členskou základnou a snažil se manipulovat i s členskými příspěvky,“ řekl.

Související témata

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Bc. Adam Rykala

Dodal, že o zrušení Laukova členství ve straně rozhodlo více než sto delegátů okresní a následně i krajské konference strany.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám