Hlavní obsah

Na dvacítku radikálů dohlíželo v Duchcově 350 policistů

Právo, koc
Aktualizováno

Na setkání extrémistů plánované na sobotní odpoledne v Duchcově na Teplicku přijely čtyři desítky radikálů. Na místo, odkud vyrazili na plánovaný pochod, dorazilo asi 20 osob, které se vydaly na plánovanou trasu. Před 17. hodinou radikálové po několika proslovech pochod oficiálně ukončili.

BEZ KOMENTÁŘE: Pochod extrémistů v DuchcověVideo: Karel Otcovský, Právo

 
Článek

Několik desítek přihlížejících z řad místních obyvatel se po skončení akce chtělo vydat na náměstí, kde je však ohlášena akce na podporu místních Romů. Náměstí hlídají policisté. Celkem je v pohotovosti 350 strážců pořádku.

Čeští lvi protestovali v DuchcověVideo: Karel Otcovský, Právo

V devítitisícovém městě, kterým zmítá etnické napětí od květnového surového napadení manželského páru skupinou Romů.

Na náměstí radikálové nesměli

Tématem shromáždění byl „protest proti kriminalitě, protest proti porušování zákonů Policií ČR, protest proti neoprávněnému omezování svobody shromažďování a vystoupení na podporu práv všech slušných občanů této země“.

Policie i radnice se obávaly konfliktů, protože ve městě se zároveň konají předem nahlášené akce odpůrců extremistů. Sešli se tady příznivci sdružení Konexe, jež hájí práva místních Romů. Oba záměry se střetly na náměstí Republiky, místní úřad proto rozhodl, že tam Čeští lvi pochodovat nesmí. Ti ale trasu pochodu zatím nezměnili.

Radikálové přitom na webu hnutí otevřeně mluví o pravděpodobných střetech s policií a vyzývají účastníky akce, aby se řádně vyzbrojili. V textu mimo jiné stojí, aby si preventivně opatřili helmy a plynové masky.

Přísná bezpečnostní opatření

Policie realizovala od rána řadu bezpečnostních opatření. Na příjezdových silnicích do města kontrolovala auta, a zabavovala předměty, které by se daly použít jako zbraň.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Demonstrace v Duchcově

„Na pořádek ve městě budou dohlížet jak policisté z pořádkových jednotek, tak policisté z obvodních policejních oddělení, dopravní policisté, kriminalisté a další. Chybět nebude ani policejní antikonfliktní tým a situaci ve městě bude monitorovat policejní vrtulník,“ informovala před akcí Právo krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Obavy z výtržností mělo i vedení duchcovské radnice. Starostka Jitka Bártová vyzvala místní, aby se do pochodu nezapojovali.

„Občanům, kteří jsou zvědaví nebo v sobě mají nějakou nespokojenost a budou to chtít někde ventilovat, jsem se pokusila vysvětlit, aby to neventilovali tímto způsobem," poznamenala starostka.

Shromáždění Českých lvů v Duchcově bylo součástí tzv. Czech Lion Tour, v rámci které se příznivci hnutí chystají projít řadou českých měst. První zastávku měli 3. srpna ve Vítkově na Opavsku, kde se akce zúčastnilo asi 300 lidí. Policii se tu podařilo zabránit střetu s účastníky romského shromáždění, které se tu konalo ve stejnou dobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám