Hlavní obsah

Fischer vyhodil šéfa ochrany investic Šnábla. Prý kvůli nestandardním pracovním návykům

Právo, ČTK, dan

Ministr financí v demisi Jan Fischer odvolal z funkce vedoucího oddělení mezinárodní ochrany investic a zahraniční pohledávky Radka Šnábla. Zadal také interní prověrku fungování oddělení, které Šnábl vedl. Informovalo o tom ministerstvo financí. Šnábl řekl, že spolu s ním odvolal ministr Fischer i další tři právníky, kteří pracovali na solárních kauzách.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Radek Šnábl

Článek

Šnábl patřil ke spolupracovníkům exministra Miroslava Kalouska (TOP 09). Měl na starosti řešení miliardových arbitráží proti České republice.

"Jeho pracovní návyky a způsoby se neslučují se standardem zaměstnance ministerstva financí," uvedl k důvodům odvolání Fischer. Odvolání bude Šnáblovi doručeno poštou, protože na páteční schůzku s ministrem nedorazil, uvedlo MF.

Šnábl řekl, že se o odvolání dozvěděl z médií, ministerstvo mu ráno ihned vypnulo mobilní telefon. "Jsou odvoláni také další tři právníci na MF, které spojuje to, že dělali na solárních kauzách a všichni se podíleli na novele o obnovitelných zdrojích, která prošla dnes (v pátek, pozn. red.) Sněmovnou," řekl Šnábl.

Předpokládám, že některému sponzorovi pana Fischera vadí, že ministerstvo financí za posledních sedm let neprohrálo díky Radku Šnáblovi ani jednu arbitráž.
Miroslav Kalousek

Podle něj tak v tuto chvíli není na MF právník, který by věděl, jaká je strategie ČR při obraně ekonomických zájmů proti mezinárodněprávním solárním nárokům. Šnábl také odmítá tvrzení odcházejícího ministra Fischera, že nepřišel na dopolední schůzku. "Údajně exitovala schůzka s ministrem v 10:00, o které já jsem se dozvěděl v 10:07. Přitom včera (ve čtvrtek, pozn. red.) jsem urgoval termín této schůzky u ministra kvůli podpisu 15 vnitrostátních žalobních odpovědí," dodal Šnábl.

Kalousek považuje Šnáblův vyhazov za velkou ztrátu pro stát. „Předpokládám, že některému sponzorovi pana Fischera vadí, že ministerstvo financí za posledních sedm let neprohrálo díky Radku Šnáblovi ani jednu arbitráž,“ řekl Právu.

Ministr podle něj vyhodil vynikajícího specialistu, který zachránil České republice desítky miliard. To, že má Šnábl v životopise škraloup kvůli daňovému deliktu, podle Kalouska pro práci na ministerstvu nemůže vadit. „To, co hovoří ve prospěch specialisty tohoto typu, jsou jeho výsledky a ty jsou jednoznačné,“ dodal Kalousek.

Náměstkyně: Šnáblův odchod spory neohrozí

Vedením oddělení Fischer pověřil náměstkyni Evu Anderovou. Ta na ministerstvu financí působí více než šest let jako ředitelka odboru pro mezinárodní vztahy a finanční politiku.

"Veškeré soudní spory a žaloby vedené proti státu jsou naprosto pod kontrolou a odchod pana Šnábla nijak neohrozí jejich průběh ani výsledky," uvedla Anderová.

Ministr financí v demisi Jan Fischer v červenci odvolal své dva náměstky Tomáše Zídka a Zdeňka Zajíčka. Minulý týden uvedl, že neprovede další personální změny v dozorčích radách podniků se státní účastí, které chystal. Odejít měli například Alexandr Vondra z dozorčí rady Českého Aeroholdingu a exposlanec Marek Šnajdr (oba ODS) z dozorčí rady Čepra. Fischer postoj změnil poté, co úřednická vláda Jiřího Rusnoka ve Sněmovně nezískala důvěru.

Rusnokova vláda v demisi již provedla desítky personálních změn na ministerstvech či ve vedení státních podniků. Odejít muselo například celé čtyřčlenné představenstvo Českých drah. Rusnok po hlasování o důvěře řekl, že jeho kabinet nebude dělat žádná zásadní rozhodnutí ve věcech, které snesou odklad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám