Hlavní obsah

Výmluvy na osobu blízkou zmizely, řidiči raději platí

Právo, Jiří Novotný

Výmluvy, že při spáchání přestupku řídila osoba blízká, jimiž se dříve mnozí řidiči postihům úspěšně vyhýbali, už v Česku téměř vymizely. Majitelé vozů teď raději pokutu zaplatí, aby se vyhnuli správnímu řízení.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Článek

Napomohla tomu novela zákona o pozemních komunikacích, která je v platnosti od letošního 19. ledna. Podle této novely je provozovatel vozidla povinen zajistit, aby se při použití jeho auta dodržovala silniční pravidla, ať už bude za volantem kdokoli.

Pokud tedy provozovatel ve správním řízení neoznámí, kdo s vozidlem spáchal přestupek, může dostat pokutu až 10 000 Kč, vyvázne však bez bodů.

„Oslovili jsme některá města a obce, a ty nám potvrdily, že díky změně legislativy výmluv řidičů skutečně rapidně ubylo. Většina těch, kteří spáchali přestupek, pokuty bez většího prodlení úřadům uhrazuje,“ řekl včera Právu mluvčí ministerstva dopravy (MD) Martin Novák.

Zcela opačná byla situace v minulém roce. Jak vyplynulo z dotazníku, který MD rozeslalo 149 městským a obecním úřadům s rozšířenou působností, z 580 tisíc oznámených přestupků, spáchaných v prvním pololetí 2012, jich 497 tisíc, tedy zhruba 86 procent, bylo odloženo.

Parkování a rychlost

Správní orgán totiž nezjistil skutečnosti, odůvodňující zahájení řízení proti určité osobě.

Že novela opravdu pomohla, potvrzuje i vedoucí odboru dopravně správních činností ostravského magistrátu Dalibor Mozdřeň. „Přístup řidičů k pokutám se zásadně změnil a nějaké výmluvy na osobu blízkou jsou už výjimečné. Práce nám ovšem nijak neubylo. Pokud totiž není možné zjistit, kdo při přestupku auto řídil, řešíme pokutu s provozovatelem vozidla, a s tím je nemalá agenda,“ řekl Právu.

Tak jako v jiných městech, i v Plzni se největší množství přestupků týká špatného parkování a překračování maximální povolené rychlosti.

„Automatizovaný systém pro měření rychlosti v našem městě nemáme, takže to řeší policisté a strážníci přímo v provozu blokovými pokutami,“ informoval vedoucí správního oddělení plzeňského magistrátu Roman Matoušek.

Jiné je to ale v Plzni s přestupky za parkování. „Ty se dříve od vlastníků vozidel vymáhaly velmi obtížně právě kvůli tvrzení, že parkovala osoba blízká. Teď nám ji odmítá zaplatit tak jeden z deseti řidičů,“ pochvaluje si.

Horší časy nastaly pro vlastníky vozidel

Horší časy naopak nastaly pro vlastníky a provozovatele vozidel. Když totiž majitel někomu půjčí auto, může se snadno dostat do potíží. Od daného městského či obecního úřadu mu přijde oznámení o přestupku, jehož se sám nedopustil, ale musí stejně zaplatit.

„Majitel auta musí vědět, komu vůz půjčil, je povinen to úřadům sdělit. Když tak neučiní, postupujeme věc do správního řízení, kde odpovědnost a sankce za spáchaný přestupek spadá na majitele vozu,“ upozorňují policisté.

Například odbor dopravy pražského magistrátu rozesílá majitelům vozidel, které radary zachytily při překročení rychlostního limitu, dopis s údaji, kdy a kde se přestupek stal a jak rychle auto jelo. Do 15 dnů pak majitel musí zaplatit 500 korun, čímž je věc vyřízena jako správní delikt.

Když ale majitel vozidla oznámí úřadu, kdo skutečně řídil, případ se postupuje do správního řízení, v němž je pokuta pro skutečného viníka podstatně vyšší.

Navíc řidiči hrozí odebrání bodů v bodovém systému. Není tedy divu, že majitel vozidla raději zaplatí, a peníze pak případně vymáhá od řidiče.

Anketa

Použili jste někdy výmluvu na osobu blízkou?
Ano
14,8 %
Ne
85,2 %
Celkem hlasovalo 12862 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám