Hlavní obsah

Rusnok neuvažuje o kandidatuře za zemanovce

Právo, Jiří Ovčáček

Premiér Jiří Rusnok ve čtvrtek na dotaz Novinek potvrdil, že neuvažuje o kandidatuře za Stranu práv občanů - zemanovci (SPOZ) v předčasných volbách do Sněmovny. Zemanovci se ale obrátí na jednotlivé ministry, zda by za ně ve volbách nezabojovali. Jako prvního osloví ministra vnitra Martina Pecinu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Štengl, předseda strany SPOZ, a Vladimír Kruliš, místopředseda strany SPOZ

Článek

„Opravdu neuvažuji,“ uvedl Rusnok na dotaz Novinek, zda přece jenom neuvažuje o kandidatuře za zemanovce. Stranická politická rada ale ve čtvrtek rozhodla, že se obrátí na ty ministry jeho vlády, kteří se nechystají kandidovat za jinou stranu nebo zcela účast ve volbách neodmítají, aby zabojovali v dresu SPOZ.

Podle předsedy zemanovců Zdeňka Štengla osloví jako prvního ministra vnitra Pecinu. Zdroj ze SPOZ hovoří dokonce o tom, že by se Pecina mohl stát celostátním volebním lídrem. Kromě Peciny připustil kandidaturu ministr zemědělství Miroslav Toman nebo ministr pro místní rozvoj František Lukl.

Zemanovci osloví také hradního kancléře a svého bývalého předsedu Vratislava Mynáře. Chtějí, aby kandidoval jako lídr v domovském Zlínském kraji. Podle Štengla nyní záleží na tom, jak se Mynář dohodne s prezidentem Milošem Zemanem. Šéf SPOZ by měl vést kandidátku v Pardubickém kraji.

 Dceru oslovit neplánují

Místopředseda zemanovců Vladimír Kruliš doplnil, že kampaň jeho strany přijde na zhruba 20 miliónů korun. Částka bude uhrazena ze státního příspěvku na činnost politické strany, členských příspěvků a darů.

Místopředseda zemanovců Vladimír Kruliš doplnil, že kampaň jeho strany přijde na zhruba 20 miliónů korun. Částka bude uhrazena ze státního příspěvku na činnost politické strany, členských příspěvků a darů.

Podle Kruliše bude kampaň jednoduchá a efektivní. Zemanovci se chtějí zaměřit na mladé lidi, plánují také kontaktní kampaň. Prezidenta Zemana zatím strana neplánuje více zapojit. Spokojila se s tím, že souhlasil s přízviskem „zemanovci“, je autorem programu a deklaroval, že bude SPOZ volit. „Žádná jiná podpora z jeho strany není domluvená nebo potvrzená,“ dodal Kruliš.

Do kampaně SPOZ se, na rozdíl od přímé volby hlavy státu, zatím nechystá zapojit „první dcera“ Kateřina Zemanová. Kruliš uvedl, že to nemůže vyvrátit ani potvrdit. „Neplánujeme zatím, že bychom ji oslovili,“ dodal ovšem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám