Hlavní obsah

Protikorupční sdružení si posvítí na volební kampaně

Právo, Jiří Mach

Volební kampaně budou tentokrát pod mimořádným drobnohledem. Došlápnout si na ně chce nevládní organizace Transparency International (TI), která bude mapovat nejen rozsah kampaní a jejich účty, ale také politické a profesní medailonky lídrů kandidátek i zákulisních hráčů.

Foto: Petr Horník, Právo

David Ondráčka z Transparency International.

Článek

Strany nemají ze zákona žádnou povinnost průběžně zveřejňovat informace o financování kampaní. Pouze musejí překládat výroční zprávy, ale až po volbách, vždy k 1. dubnu dalšího roku.

Šéf TI David Ondráčka si postěžoval, že poslanecký návrh zákona o financování politických stran je velmi mírný, a kromě toho po rozpuštění Sněmovny spadne pod stůl.

Strany a hnutí tedy opět nebudou muset během klání zveřejňovat sponzorské dary, příspěvky ani další informace, třeba kdo jsou jejich poradci, stratégové a agentury, se kterými spolupracují, nebo nejrůznější firmy, které se přímo podílejí na kampani.

„Oslovíme ale všechny strany s tím, aby nám tyto informace poskytly. Buď nás pošlou do háje, anebo nám je v nějaké podobě dají. Budeme sledovat i jejich oficiální weby a oficiálně zveřejňované údaje a z nich se pokusíme udělat porovnání toho, co strany skutečně zveřejňují a do jaké míry podrobnosti,“ řekl Ondráčka.

Sesypou se na ně

Podle něj bude TI sepisovat životopisy všech klíčových lidí kolem kampaní včetně volebních a finančních manažerů, popisovat jejich konexe a vytvářet rešerše kauz, ve kterých daní lidé figurovali. V rámci možností se pokusí sledovat i akce v regionech. Připouští, že mohou šlápnout do vosího hnízda jako při prezidentské volbě. „Kampaň bude mimořádná – očekávám největší míru hysterie, jakou jsme v politice zažili. Tady se bude bojovat o demokracii, parlament a o lid ve velkém. A budou nám vyčítat, že jsme zveřejnili tohle a uteklo tohle, ale budeme se snažit si udržet odstup,“ věří si Ondráčka.

Podle něj by mohl být zajímavým poučením pro politiky, kteří odmítají omezování kampaní, nový hráč na politickém kolbišti v podobě miliardáře Andreje Babiše (ANO), který se oproti svým sokům může chlubit „neomezenými prostředky“.

„Strany tomu takřka nemohou konkurovat. Anebo mohou, ale pak z toho bude spirála neviditelných dalších výdajů. A tak by si měly uvědomit, že odpor proti institucionálnímu přezkumu a limitům kampaní je pro ně samotné kontraproduktivní,“ řekl Ondráčka.

Snahy o transparentní volební účty totiž podle něj nejsou tak zásadní, jako je zavedení nezávislého úřadu, který by veškeré výdaje a příjmy ve volebním boji kontroloval i uděloval sankce.

Pomalý Senát

Například na Slovensku se platí až desetinásobek částky, jejíž původ nebyl prokázán. Ale to chybí i u prezidentské volby.

Ondráčka připomněl, že ani půl roku po volbách Senát neprovedl revizi účtů, což mu ze zákona náleží. Teprve v úterý vybral auditní firmu, která se kompletním vyúčtováním probere. Jde o společnost Apogeo a provede audit za 75 tisíc korun. Nicméně i kdyby narazila na podvody, zákon žádný trest neumožňuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám