Hlavní obsah

Jsem pro přímou volbu starostů, říká ministr v demisi Lukl

Novinky, Jiří Ovčáček

Ministr pro místní rozvoj v demisi František Lukl v rozhovoru pro Novinky podpořil myšlenku zavedení přímé volby starostů. Vyslovil se i pro přeměnu jeho rezortu na ministerstvo veřejných prací, jak prosazuje prezident Miloš Zeman. Lukl nevylučuje, pokud bude osloven, kandidaturu za Stranu práv občanů - zemanovci (SPOZ) v předčasných volbách.

Foto: Milan Vojtek, Právo

František Lukl

Článek

Pane ministře v demisi, vláda Jiřího Rusnoka nezískala důvěru, budou předčasné volby. Považujete je za dobré řešení?

Předčasné volby vidím jako nejlepší řešení pro tuto zemi. Konečně u poslanců zvítězil zdravý rozum, kterým se řídím i já.

Předčasné volby jste uvítal, přesto, nejste přeci jenom zklamán, že se tím výrazně zkrátí vaše působení ve funkci ministra?

Zklamán rozhodně nejsem. Strategické úkoly, které jsou nejdůležitější z hlediska mé ministerské mise, musí být právě dokončeny do konce roku, kdy by měl vypršet náš mandát.

Co vás definitivně přesvědčilo, abyste dosedl na nejistou ministerskou židli ve vládě odborníků?

Bylo to velmi důkladné a relativně dlouhé rozhodování v tom smyslu, že jsem se ptal svých nejbližších, kolegů v rámci radnice, ale i spolupracovníků ze Svazu měst a obcí ČR. Ministerstvo pro místní rozvoj je takové styčné ministerstvo právě pro záležitosti obcí a měst.

Vláda už jednala s hejtmany, jaký máte vztah třeba s těmi z ČSSD?

Na rovinu musím přiznat, že máme velmi korektní vztah s hejtmanem Michalem Haškem. Je to můj hejtman v rámci Jihomoravského kraje. Myslím si, že to je pragmatik, který rozhodně nejde za hranu. Stejný pohled mám i na nově poznané hejtmany pana Netolického a pana Zimolu.

Zamlouvá se vám návrh prezidenta Miloše Zemana vytvořit z vámi vedeného rezortu ministerstvo veřejných prací? To by koordinovalo tok peněz na investice.

Ministerstvo je gestorem zákona o zadávání veřejných zakázek, mělo by je koordinovat i v rámci dalších rezortů. Díky silné pozici ministerstva financí v uplynulých dobách si tuto roli neformálně stáhl na sebe právě tento rezort. Pan ministr Kalousek díky tomu, že měl pod palcem rozpočet jako takový, tak dával mantinely jiným rezortům. Myslím si, že to není správné. Ministerstvo financí je pouze administrátorem rozpočtu jako takového. Nemělo by být rozhodně tím, kdo bude určovat, jestli se rozšíří dálnice, rychlostní komunikace, jestli půjdeme cestou jádra.

Přimlouvám se za tuto vizi, kterou by ministerstvo pro místní rozvoj mělo mít. Měl by to být rezort, který by měl tyto jednotlivé návrhy od ostatních ministerstev shromažďovat a potom dát ucelenou představu o dalším investičním rámci, ať už krátkodobého, nebo dlouhodobého charakteru.

Jste příznivcem přímé volby starostů a hejtmanů?

Jsem pro přímou volbu starostů. Máme k dispozici určité zkušenosti ze Slovenska, i když jsou tam určitá negativa. Nicméně, nelze změnit pouze ústavu tak, že bude napsáno, že je starosta volen přímo. Je nutnou udělat hloubkovou revizi jeho kompetencí, aby se nestal pouze loutkou v té dané obci. Pokud by to bylo tak jak na Slovensku, tak by nebyl ani součástí zastupitelstva, byl by jen jakýsi neformální člen. A pouze by prosazoval vůli zastupitelstva. S tím se nedokážu ztotožnit.

Až v ministerské funkci skončíte, čemu se dál budete věnovat? Neplánujete třeba kandidaturu do Sněmovny za některou z politických stran, třeba za SPOZ?

Chci se vrátit zpět do Kyjova, jiné myšlenky nyní nemám. Pokud bych však takovou nabídku dostal, vážně bych nad ní uvažoval. Zatím mi ale taková nabídka na stole nepřistála.

Reklama

Výběr článků

Načítám