Hlavní obsah

TOP 09 dá na volby 50 miliónů, část si bude muset půjčit

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Původně se TOP 09 nechtěla kvůli volbám zadlužovat, ale předčasné volby udělaly straně čáru přes rozpočet. V pokladně a na účtech mají okolo 30 miliónů korun a podle informací Práva si strana na volby vezme ještě 20miliónový úvěr. V čele jejích kandidátek by se měli objevit hlavně politici, kteří se osvědčili ve Sněmovně nebo na komunální úrovni.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík

Článek

Jisté je, že předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg bude kandidovat v Praze. Dvojku by mu mohl dělat místopředseda Starostů a předseda ústavně právního výboru Sněmovny Stanislav Polčák.

Spekuluje se, že první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek povede středočeskou kandidátku a dvojku by mu mohla dělat místopředsedkyně strany a poslankyně Helena Langšádlová.

Na Ústecku aspiruje do čela kandidátky poslanec a litvínovský starosta Milan Šťovíček, který ke Starostům přešel od Věcí veřejných.

Na společnou kampaň TOP 09 přispěje také hnutí Starostové a nezávislí, jehož zástupce umístí TOP 09 na svoje kandidátky. Podle šéfa hnutí Petra Gazdíka dají Starostové do společného rozpočtu 10 miliónů korun. Starostové se nebudou podle svého šéfa vůbec zadlužovat. „Na účtu máme přes sedm miliónů a brzo přijde dalších sedm miliónů státních příspěvků,“ uvedl Gazdík.

O kampani a přípravě kandidátek právě jedná výkonný výbor TOP 09. Zatím je jisté, že předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg bude kandidovat v Praze. Spekuluje se o tom, že první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek povede středočeskou kandidátku. A Gazdík, který je šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů, bude zřejmě obhajovat na Zlínsku.

Krajské organizace TOP 09 i hnutí Starostů musí vytvořit společné kandidátky do 27. srpna, a na začátku září o jejich definitivní podobě rozhodne výkonný výbor TOP 09.

Herman v Praze za lidovce?

Naopak lidovci vyrazí do voleb s neokoukanými tvářemi. „Budeme se snažit nabídnout nové tváře s tím, že ti zkušenější mohou doplnit kandidátku na jiných místech,“ řekl v úterý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Ten bude jedničkou na Královéhradecku, kde je doma. Jisté je ještě to, že první místopředseda lidovců Marian Jurečka povede kandidátku na Olomoucku. Schválení jsou ještě lídři v Jihomoravském kraji - vysokoškolský učitel a šéf jihomoravské organizace Jiří Mihola a ve Zlínském kraji starosta obce Strání a krajský zastupitel Ondřej Benešík.

Podle informací Práva by za lidovce měl v Praze kandidovat bývalý šéf Ústavu pro studium totalitních režimů Daniel Herman, který teď dělá tiskového mluvčího celé KDU-ČSL.

Lidovci počítají s tím, že za kampaň zaplatí až 40 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám