Hlavní obsah

Rusnok předal Zemanovi demisi vlády

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman přijal v úterý na Pražském hradě demisi vlády premiéra Jiřího Rusnoka. Ta v minulém týdnu nezískala důvěru Sněmovny. Kabinet nyní bude vládnout v demisi až do jmenování nové vlády, která by měla vzejít z předčasných voleb.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Jiří Rusnok předal prezidentu Miloši Zemanovi demisi své vlády poté, co nezískali důvěru Poslanecké sněmovny.

Článek

Zeman kabinetu poděkoval za dosavadní práci a pověřil jej správou země do jmenování nové vlády. „Jak doufám, vlády, která vzejde ze svobodných voleb,” dodal Zeman, který následně pozval premiéra na oběd.

Kabinet v čele s Rusnokem jmenoval Zeman 10. července navzdory tomu, že neměl podporu ve Sněmovně. Minulý týden získal Rusnokův tým podporu 93 poslanců, což na vyslovení důvěry nestačilo.

„Jediná cesta, jak vyvolat v České republice předčasné volby, je právě jmenování vlády odborníků ... těmto mým slovům z 25. června tehdy málokdo věřil,“ glosoval minulý týden situaci prezident poté, co se politici dohodli na uspořádání mimořádné schůze, na níž by se měla stávající Sněmovna rozpustit. [celá zpráva]

Po rozpuštění Sněmovny by měl prezident do 60 dnů vypsat předčasné volby.

Rusnokův kabinet nahradil vládu premiéra Petra Nečase (ODS), která skončila po skandálu premiérovy spolupracovnice Jany Nagyové. Od politických stran si vysloužil kritiku za některé personální změny, které ministři provedli ve společnostech ovládaných státem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám