Hlavní obsah

Hrad restauruje kašny i chrám sv. Víta

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Na Pražském hradě probíhají v letních měsících restaurátorské práce. Herkulova kašna už je restaurována, Lví se opravuje, taktéž jeden z pilířů a římsa nad mozaikou chrámu sv. Víta. Opravy čekají například i vlajkové stožáry na I. nádvoří.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Oprava Lví kašny na II. nádvoří Pražského hradu potrvá ještě více než dva měsíce.

Článek

Žádný návštěvník Pražského hradu nemůže minout Kohlovu kašnu, které se též přezdívá Lví na II. nádvoří. Ta nyní prochází údržbou a některé její prvky se musí restaurovat. Nejvíce kašně ubližují mince, které tam turisté pro štěstí hází.

„Kašna se musí vyčistit od řas a krust, musí se vyspravit praskliny, vyměnit zkorodované kramle a hlavně olověná výplň horní nádrže kašny. Ta je prožraná od mincí, které tam lidé hází. Už nyní řešíme speciální fólii, která by tomu zabránila,“ řekla Právu ředitelka Odboru památkové péče Kanceláře prezidenta republiky, Ivana Kyzourová s tím, že s opravou začali před třemi týdny a potrvá ještě dva měsíce. Naposledy byla kašna restaurována před 10 lety.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Oprava Lví kašny na II. nádvoří Pražského hradu potrvá ještě více než dva měsíce.

To Herkulova kašna v Královské zahradě už má svou původní podobu. Její restaurování trvalo tři měsíce a vyšlo na 700 tisíc korun. Oprava Kohlovy kašny bude stát o 300 tisíc více.

„Lví kašna byla na Hradě největší. Dnes jí nahoře chybí habsburská orlice, která byla společně s dalšími symboly monarchie odstraněna v roce 1918. Dosud ji máme v depozitáři. Obě kašny jsou ze 17. století, z doby císaře Leopolda I., což lze jednoduše rozpoznat, protože obě jsou ozdobeny kartušemi s velkým písmenem L,“ vypráví příběh opravovaných kašen Kyzourová.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Na katedrále sv. Víta bylo nutné restaurovat římsu a zábradlí nad mozaikou Posledního soudu.

Lešení na Hradě však není jen na kašnách. Návštěvníci ho potkají i na katedrále sv. Víta nad Zlatou bránou, kde bylo nutné nad mozaikou Posledního soudu z doby Karla IV. restaurovat římsu a zábradlí.

„Sama mozaika byla restaurována v roce 2000 a opatřena čtyřvrstvým nátěrem, který ji chrání před vodou. Od té doby se každé jaro provádí kontrola nátěru, před třemi lety se dělala jeho lokální údržba na asi čtyřech tisících skleněných kostičkách.

Letos restaurátorka při kontrole mozaiky zjistila, že římsa a zábradlí nad ní je zkorodované, proto jsme ho hned začali zpevňovat,“ doplnila ředitelka odboru památkové péče. Lešení stojí i z druhé strany katedrály.

„Letos se restaurují dvě chórová okna a IX. pilíř opěrného systému. Odstraňuje se z něj biologické napadení a zkorodované prvky jsou nahrazovány nerezovými. Na katedrále je to nekonečná práce. Je připraveno i restaurování kašny sv. Jiří na III. nádvoří a 19. srpna začne oprava Býčího schodiště,“ vyjmenovává ředitelka Kyzourová a dodává:

„Probíhá také hodně údržby, která je stejně důležitá, ale není vidět tolik jako velké restaurátorské zásahy. Těch v posledních 10 letech proběhlo hodně, takže na letošní rok jich zbylo méně.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám