Hlavní obsah

Rusnok podá demisi v úterý

Aktualizováno

Premiér Jiří Rusnok podá demisi v úterý. Uvedl to v pátek po jednání vlády. Původně přitom hovořil o čtvrtku či pátku. Týden nato bude Sněmovna jednat o svém rozpuštění. Vláda, v jejímž čele Rusnok stojí, nezískala ve Sněmovně důvěru a strany se po rozpadu stojedničkové koalice dohodly na podpoře předčasných voleb.

Foto: Petr Josek, Reuters

Jiří Rusnok

Článek

Rusnok se připravuje i na situaci, kdy by došlo k rozpuštění Sněmovny. V příštím týdnu se proto setká s šéfem Senátu Milanem Štěchem.

"Jsme vláda v demisi a naší prioritou je zajistit chod státních institucí," dodal Rusnok, který uvedl, že například nové velvyslance již řešit nebude. Vláda naopak možná bude muset rozhodnout v otázce dalšího pronájmu stíhaček gripen, neboť nabídka švédské strany je časově omezena.

"Hodnotím ten výsledek jako velice čestnou porážku, celkově pro další vývoj na české politické scéně je to výsledek příznivý," řekl Rusnok po hlasování, v němž vládu podpořilo 93 poslanců, zatímco 100 jich bylo proti.

Premiér po hlasování rovněž uvedl, že kabinet již nebude činit žádná zásadní rozhodnutí. Právě za některé personální změny, které ministři učinili, aniž by vláda získala důvěru Sněmovny, byl kabinet často kritizován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám