Hlavní obsah

Sněmovna se rozpustí o pár dnů později, strany se bály neúspěchu

Novinky, jov, dan, rsk
Aktualizováno

ČSSD, KSČM a TOP 09 se dohodly, že přesunou termín hlasování o rozpuštění Sněmovny z pátku 16. srpna na úterý 20. srpna. Návrh iniciovala TOP 09, soc. dem. a komunisté s ním souhlasili. Důvodem ke změně je obava, že v pátek by nemuseli být ve Sněmovně všichni poslanci, kteří slíbili rozpuštění podpořit.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc potvrdil, že na přesunu termínu hlasování se všechny tři strany dohodly. S návrhem podle něj přišla TOP 09 kvůli obavě, že v pátek 16. srpna nebude ve Sněmovně dostatek poslanců. Tím by byl úspěch rozpuštění a v důsledku vyvolání předčasných voleb ohrožen.

„Problém není na straně ČSSD, my jsme měli zajištěnou účast na pátek. Nyní ji zajistíme i na dohodnuté úterý,“ řekl Tejc Novinkám. Soc. dem. tak podle něj učiní už proto, že předčasné volby považuje za svou prioritu.

Tejc přitom doufá, že přesun termínu hlasování není taktikou, jak rozpuštění Sněmovny zhatit. „Může to být taková taktika, ale nikoliv taktika ČSSD,“ zdůraznil.

Z TOP 09 by chyběli dva...

Předseda poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík Právu řekl, že jejich klub by v pátek nebyl v plném počtu, nejméně dva poslanci se nemohou účastnit. Jeden jde na plánovanou operaci a druhý nemůže z vážných rodinných důvodů. „Nechceme, aby to skončilo blamáží, nevadí, že to bude o pár dní později, kdy už mohou být ve Sněmovně všichni, kdo se pod rozpuštění podepsali,” řekl Gazdík.

S hlasováním v úterý jsou srozuměni i komunisté, kteří dorazí v plném počtu. „Lidi tady mít budeme,“ řekl Novinkám šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

...z VV jeden

Ačkoli se ve čtvrtek podpisem pod listinu žádající rozpuštění Sněmovny přidali jen čtyři z 11 poslanců Věcí veřejných, místopředseda Michal Babák v pátek ujistil, že možná s výjimkou jednoho člena klubu, který bude na dlouhodobě plánované dovolené, se mimořádné schůze dolní komory zúčastní všichni véčkaři.

„Také nejsem pod listinou podepsaný, ve čtvrtek jsem to nestihl, ale pro rozpuštění Sněmovny hlasovat budu. To chtějí i ostatní členové strany. Jeden z poslanců je ale na dovolené s rodinou, takže pokud bude hlasování v pátek, možná se nedostaví,“ řekl Právu Babák.

Podle šéfky klubu Kateřiny Klasnové ale budou véčkaři v plné síle, pokud se hlasování o rozpuštění Sněmovny odsune až na úterý 20. srpna. „Můj podpis jako předsedkyně klubu na listině je a tím také vyjadřuji stanovisko všech našich poslanců. Je ale pravda, že přesouvání termínu do všeho spíš vznáší zmatek,“ podotkla.

Ačkoliv bude hlasování o rozpuštění Sněmovny přesunuto, nebude tím ohrožen předpokládaný termín předčasných voleb 18. a 19. října. Pokud se skutečně volby uskuteční v těchto dnech, nová Sněmovna by měla stihnout schválit státní rozpočet na příští rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám