Hlavní obsah

Otec paterčat natáčí o dětech časosběrný dokument

Právo, Stáňa Seďová

Rodina s pěti novorozeňaty a pětiletým synem už od pátku obývá byt v Milovicích. Z porodnice je po dvou měsících pustili ve vynikajícím zdravotním stavu. Ústav stála péče o ně stovky lidí z personálu a milióny korun. Tatínek točí o miminkách časosběrný dokument, který promítne příští rok.

Foto: Ústav pro péči o matku a dítě

Jedno z paterčat v Ústavu pro péči o matku a dítě

Článek

První dny doma, tedy v bytě věnovaném obcí a velkém 112 čtverečních metrů, shrnul Antonín Kresčen, otec a partner Alexandry Kiňové, která byla s paterčaty propuštěna z podolské porodnice v pátek 2. srpna, ­ poměrně jednoduše. „Je to prostě práce. Je jí hodně a nikdy nekončí. Ale pomáhá nám jedna ošetřovatelka,“ svěřil se Právu.

Sama maminka Alexandra už nechce do médií vůbec promlouvat a hlava rodiny to vysvětluje strachem o zdraví a osud jejich dětí. Zároveň však podle Kresčena lidé o příběh historicky prvních českých paterčat nepřijdou.

„Sám na kameru točím ­časo­sběrný dokument. Každý den, každý moment. Za rok by se měl objevit v televizi, ale nemohu přesně říci kde. Nicméně jinak už žádným médiím nebudeme vůbec nic říkat. Žádné fotky, žádné rozhovory. Myslíme si, že všechna ta mediální pozornost akorát provokuje lidi, kteří nám nic dobrého nepřejí,“ řekl otec paterčat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Třiadvacetiletá Alexandra Kiňová z Milovic a její druh Antonín Kroščen, kterým se v neděli narodila paterčata.

Děti jsou v pořádku

„Po pravdě se o děti i Sašu prostě bojím. Lidi k nám nejsou dobří, ty výhružné dopisy opravdu stojí za to, což myslím ironicky. Nebudeme tedy mluvit už vůbec s nikým,“ dodal Kresčen.

Podle pomocnice rodiny Romany Fischerové z Asociace dvojčat a vícerčat jsou děti v pořádku a ony i maminka si dobře zvykají v novém bytě. Jak už v minulých týdnech třiadvacetiletá Alexandra avizovala, bude kojit, dokud to půjde, a stále se toho drží.

Podle lékařů Ústavu pro péči o matku a dítě (ÚPMD) se, pokud jde o zdraví dětí, není čeho obávat. Porodnici miminka opouštěla ve vynikajícím zdravotním stavu. Sám ústav má za sebou historický úspěch, který stál mnoho sil, lidí a peněz.

„Porod paterčat tým porodníků, neonatologů a sester zvládl organizačně mimořádně dobře, přímo skvěle. V jednu chvíli byli zaměstnáni všichni neonatologové, těch jsou desítky, a v průběhu období zhruba polovina sester, kterých tu máme 350,“ řekl Právu ředitel ÚPMD Jaroslav Feyereisl.

„Celková péče o děti a matku stála také neskutečné peníze. Péče o paterčata za dva měsíce se dá počítat v řádech miliónů korun. Což je v pořádku,“ dodal.

Ostatní rodičky v ústavu podle něj rozhodně pozorností věnovanou matce paterčat nijak neutrpěly. „Vše jsme zvládli, protože jsme skvěle vybaveni jak personálně, tak přístrojově. Vůbec jsme nemuseli omezovat péči o ostatní maminky a děti. Rodilo se jako vždy. Dokonce se dá říci, že jsme v nadprůměru, protože do této chvíle za sebou od 1. ledna 2013 máme 3107 porodů,“ dodal Feyereisl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám