Hlavní obsah

Na Kvildě ráno mrzne, odpoledne jsou tropy

Právo, Pavel Orholz
Kvilda

Zcela výjimečné změny počasí vykazuje v těchto dnech šumavská Kvilda. Zatímco ráno jsou tam mrazy, odpoledne se teploty šplhají přes třicet stupňů Celsia. Nejvýjimečnější prý byl 2. srpen, kdy meteorologové ráno naměřili na stanici Perla na Kvildě mínus 0,1 stupně Celsia, během dne tam teplota vystoupala na hodnotu 30,2 stupně Celsia – což je tropická teplota.

Foto: www.sumava.eu

Ranní jinovatka. Počasí je na Kvildě snad nejproměnlivější v celé republice.

Článek

„Je to absolutní unikát v rámci celé republiky. Nikde jinde toto není možné. Sám měřím teploty na Šumavě od roku 1978. K této zvláštnosti nikdy nedošlo. Hodnota je o to cennější, že byl takový rozdíl teplot naměřený profesionální technikou,“ popisuje guru šumavských amatérských meteorologů Antonín Vojvodík, přezdívaný Lovec mrazů.

Mluvčí Správy NP a CHKO Šumava Pavel Pechoušek upozornil, že právě počasí dodává Šumavě další výjimečnost. „Festival meteorologických lahůdek tohoto léta pokračuje. Šumava je nádherná a nevyzpytatelná. I díky těmto neopakovatelným přírodním podmínkám, jako jsou například letní mrazíky. Jinovatka na rašeliništích během července je velký zážitek pro každého, kdo se tam vydá,“ konstatoval Pechoušek.

Během letošního července spadla teplota na území Národního parku Šumava dvanáctkrát pod bod mrazu. Což se stalo naposledy v roce 1991, tehdy bylo takových dnů dokonce 13. Červencový mráz ale není na Šumavě žádnou výjimkou, pod bod mrazu klesají teploty na Šumavě každý rok minimálně jednou – ať je to na Kvildě, či Horské Kvildě.

Foto: www.sumava.eu

Ranní mlhy na Kvildě

Nejnižší letošní červencová teplota pochází z 16. července, kdy teplota na Perle klesla na minus 3,6 stupně Celsia.

„Absolutní červencový rekord ale pochází z roku 1996, tehdy teplota spadla na hodnotu minus 7,6 stupně Celsia,“ zmínil Vojvodík, který společně s dalšími amatérskými meteorology dodává informace pro server www.sumava.eu. Zde jsou k vidění unikátní záběry z webových kamer z těch nejpřitažlivějších míst po celém Národním parku Šumava.

„Jedná se o jedinečné záběry šumavské přírody, které využíváme k naší prezentaci,“ uvádí Pavel Pechoušek, mluvčí parku.

Foto: www.sumava.eu

Bouřka, která se v noci na čtvrtek 8. srpna přehnala přes Šumavu.

Překvapivé rozdíly v teplotách jsou na Šumavě normální. Údaje o mrazech z Kvildy ale děsily turisty, kteří se podle zdejších podnikatelů báli na Šumavu jezdit.

„Někteří si asi mysleli, že po příjezdu na Kvildu okamžitě zmrznou,“ uvádí Václav Vostradovský, starosta Kvildy.

Proto nechali meteorologové, které sdružuje portál www.sumava.eu, uprostřed Kvildy instalovat další meteorologickou stanici. „Údaje z ní získané budou demonstrovat, že teploty přímo na Kvildě jsou naprosto standardní a očekávatelné. Nikdo se tu nemusí bát extrémů. Údaje budou sloužit turistům, kteří se budou chystat na Šumavu,“ ozřejmil Vostradovský.

Meteorologická stanice je na Kvildě teprve 13 dní, výsledky jsou ale patrné již nyní. „Teplotní rozdíl mezi Perlou, která je v mrazové kotlině, a stanicí uprostřed Kvildy už byl ve stejný okamžik i 12 stupňů Celsia,“ doplnil Antonín Vojvodík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám