Hlavní obsah

Zeman: Je to širší kauza, nejde jen o Nagyovou a spol.

Právo, Jiří Ovčáček
Praha

Prezident Miloš Zeman v exkluzívním rozhovoru pro Právo uvedl, že tzv. kauza Nagyová je podle něj širší a týká se krytí nezákonných obchodů politickou sférou. Potvrdil také, že po volbách jmenuje premiérem toho, koho mu vítězná strana doporučí. Miloš Zeman odpovídal na otázky ještě před středečním večerním hlasováním, ve kterém Rusnokova vláda nezískala důvěru Sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman při projevu k poslancům před středečním hlasováním o důvěře vládě premiéra Jiřího Rusnoka.

Článek

Pane prezidente, ve Sněmovně jste v souvislosti s druhým pokusem o sestavení vlády říkal, že chcete vyčkat na výsledek vyšetřování v kauze Nagyová a spol. Mluvil jste o několika týdnech. Co když se ale vyšetřování prodlouží?

Za prvé, nejedná se jenom o kauzu Nagyová a spol., jedná se o širší kauzu, která se týká krytí některých nezákonných obchodů a veřejných zakázek politickou sférou. Řekl jsem ve Sněmovně, že jsem byl ujištěn, že toto vyšetřování bude trvat několik týdnů, a z tohoto ujištění vycházím.

Kritici vám vyčítají schůzku s vrchním státním zástupcem Ivo Ištvanem. Můžete vyloučit, že do kauzy, kterou dozoruje, nějak zasahujete?

Nezasahuji, Ivo Ištvan mě neinformoval a ani podle zákona nemohl informovat o průběhu vyšetřování. Jediným cílem schůzky bylo vyjádření morální podpory prezidenta vrchnímu státnímu zástupci, protože je to poměrně mladý člověk, který ještě někdy neodolá štvanici novinářských blbečků a podlehne těmto lidem a začne propadat depresím.

Já už jsem natolik vytrénován, že mě blbečci spíše baví, než aby mě rozčilovali, ale obával jsem se, že u Ivo Ištvana, vzhledem k jeho relativní nezkušenosti, tomu tak nebude. A právě proto jsem mu vyjádřil morální podporu. Nic jiného za naší schůzkou, která byla z mé iniciativy, nebylo.

Zmínil jste i závazek, že po volbách jmenujete premiérem představitele vítězné strany. Znamená to, že to nemusí být automaticky předseda vítězné strany?

Měl by to být člověk, kterého mi ta strana jako premiéra doporučí.

Pokud by tedy ČSSD doporučila Bohuslava Sobotku, tak byste se tomu nebránil?

V každém případě bych vyšel z doporučení soc. dem., protože se domnívám, že strana uvnitř sebe sama si má vybrat toho nejvhodnějšího reprezentanta za premiéra.

Co říkáte tomu, že právě Bohuslav Sobotka na poslední chvíli otočil a sám přišel s návrhem, aby jeho strana podpořila ve Sněmovně vládu Jiřího Rusnoka?

Kdybych chtěl být ironický, připomněl bych známé politologické heslo, které zní – postavil jsem se do čela svých nepřátel. I takto někdy vystupovali i významní politici. Nicméně, protože nechci být ironický, oceňuji Bohuslava Sobotku za to, jak se zachoval, byť na poslední chvíli.

Chtěl bych velmi poděkovat prvnímu místopředsedovi Michalu Haškovi, který se podle mého názoru spolu s Jeronýmem Tejcem a dalšími velmi zasloužil o změnu postoje Bohuslava Sobotky.

Může toto vaše vyjádření pro Michala Haška v budoucnu znamenat, že on bude tím představitelem?

Jak jsem řekl, budu přihlížet k tomu, koho mi doporučí ČSSD. A soc. dem. v povolební době bude sama zvažovat, kdo by byl nejlepším soc. dem. premiérem.

Bdí nad vámi lékařské konzilium. Budete dodržovat jeho doporučení?

Sám se cítím dobře, protože jsem začal brát prášky na regeneraci nervů. Musím se přiznat, že bolest v nohách postupně ustupuje, a jsem tomu velmi rád. Jsem po operaci zubů, kdy mně v úterý vytahovali stehy. Ale doufám, že to na mém projevu ve Sněmovně nebylo vidět a že jsem mluvil poměrně srozumitelně.

Co se týče diety, musím konstatovat, že ji v zásadě dodržuji, až na výjimečné příležitosti, jako je setkání se vzácnými hosty. Což byl například ve středu mnou jmenovaný staronový předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, místopředseda soudu Jaroslav Fenyk plus dva další ústavní soudci.

Sebekriticky připouštím, že jsem si na závěr s nimi připil koňakem. Ale protože předsedu Ústavního soudu jmenuji jednou za deset let, předpokládám, že toto vybočení z normy bude velmi, velmi zriedkavé, jak říkají Slováci.

Celý rozhovor s prezidentem Zemanem si můžete přečíst ve čtvrtečním Právu

Anketa

Půjdete k předčasným volbám?
Ano
91 %
Ne
9 %
Celkem hlasovalo 60584 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám