Hlavní obsah

ODS vyloučila z klubu poslance, kteří potopili stojedničku

– Praha • Aktualizováno

Poslanecký klub ODS ve středu po desáté večer vyloučil dva poslance – Tomáše Úlehlu a Jana Floriána – ze svých řad. Reagoval tak na to, že se při hlasování o důvěře kabinetu Jiřího Rusnoka rozhodli odejít ze sálu Sněmovny. Ostatní poslanci ODS hlasovali proti Rusnokově vládě. O vyloučení informoval předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda, uvedla Česká televize.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tisková konference po jednání Výkonné rady ODS z 6. srpna 2013, u mikrofonu úřadující předseda Martin Kuba a místopředsedkyně Miroslava Němcová.

Článek

Úřadující předseda strany Martin Kuba ještě před rozhodnutím klubu přirovnal postoj ODS k fotbalovému týmu. O tom mluvil už před středečním hlasováním. Podle něj se zákonodárci dohodli na týmové spolupráci a není možné, aby součástí zůstali ti, kteří strategii nedrží.

„Není možné mít v řadách členy, kteří nerespektují většinu,“ prohlásil Kuba.

Poslanci Tomáš Úlehla a Jan Florián odešli před klíčovým hlasováním o důvěře vládě Jiřího Rusnoka ze sálu. Udělali to v rozporu se stanoviskem strany a snížili tak počet hlasů, který musel Rusnokův kabinet získat. Ke dvěma poslancům ODS se přidala i šéfka LIDEM Karolína Peake. Rozpadla se tak deklarovaná stojedničková většina bývalých vládních stran. [celá zpráva]

Kalousek: Vláda poslance ODS nakoupila

Oba poslance podle serveru Lidovky.cz přiměl ke změně postojů člen ODS a pražský lobbista Tomáš Hrdlička, který tak chtěl prosadit rychlé předčasné volby.

Předseda pražské ODS Bohuslav Svoboda navrhne vyloučení poslance Jana Floriána i lobbisty Tomáše Hrdličky ze strany. "Se sluhou musí jít i jeho pán," uvedl. Počínání obou spolustraníků označil za neodpustitelnou zradu.

Podle šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga ve Sněmovně funguje "tržní hospodářství s odpovídajícími výsledky".

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Úlehla (vlevo) a Jan Florián

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že podle něj je vítězem dnešního hlasování, při kterém nehlasovali dva poslanci ODS a šéfka LIDEM společně se zbytkem stran bývalé koalice, právě Tomáš Hrdlička.

"Za vítěze se svým způsobem může považovat i tato vláda. Jakkoliv nezískala důvěru, tak se jí podařilo stihnout nakoupit několik poslanců ODS. To se jen tak někomu nepovede," poznamenal Kalousek.

Oba poslanci ODS vydali před hlasováním prohlášení, ve kterém svůj postoj hájili. [celá zpráva]

Vláda nakonec důvěru nezískala, neprošla v poměru 100 ku 93 hlasům. Země tak míří k předčasným volbám. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám