Hlavní obsah

Rusnokova vláda nezískala důvěru

• Aktualizováno

Kabinet Jiřího Rusnoka ve středu večer nezískal v Poslanecké sněmovně důvěru. Pro vládu hlasovalo 93 poslanců, proti bylo 100 zákonodárců, sedm jich nebylo přítomno. Rusnokova vláda by nyní měla podat demisi. Parlamentní strany se shodují na rozpuštění Sněmovny a vypsání předčasných voleb. Jednání o tom začnou už ve čtvrtek.

Rusnokova vláda nezískala důvěruVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Hodnotím ten výsledek jako velice čestnou porážku, celkově pro další vývoj na české politické scéně je to výsledek příznivý,“ řekl s odkazem na vyslovení nedůvěry a oznámení o začínajícím jednání o rozpuštění Sněmovny. „Podáme demisi,“ dodal Rusnok. Podle něj k tomu dojde v řádu dnů. Uvedl také, že jeho kabinet nebude dělat žádná zásadní rozhodnutí.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Jiří Rusnok při jednání Poslanecké sněmovny ve středu 7. srpna

Pro vládu hlasovali poslanci ČSSD, KSČM, Věcí veřejných a nezařazení poslanci a bývalí véčkaři Kateřina Kočí a Jaroslav Škárka.

Proti byla většina bývalé vládní koalice, hlasování ovšem ukázalo, že dříve deklarovaná většina 101 poslanců, kteří by podpořili kabinet na půdorysu bývalé koalice ODS, TOP 09 a LIDEM, zanikla. Dva poslanci ODS Tomáš Úlehla a Jan Florián totiž proti Rusnokovi aktivně nehlasovali. Šéfka LIDEM Karolína Peake to označila za porušení dohody a v sále při hlasování také nebyla.

Úřadující předseda ODS Martin Kuba na adresu dvou rebelujících poslanců Floriána a Úlehly prohlásil, že „jsou to lidé, kteří využívají jakoukoli záminku k prosazování vlastních zájmů ve straně.“ O jejich dalším osudu v rámci strany by měl rozhodnout poslanecký klub. „Nemohou být součástí klubu v Poslanecké sněmovně,“ dodal Kuba.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na dotaz, co říká, že poslanci ODS Florián a Úlehla zradili koaliční stojedničku, uvedl: „Zdá se, že zavedli do Poslanecké sněmovny tržní hospodářství, a to se všemi důsledky.“

Předseda klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík jako první po oznámení oficiálních výsledků hlasování předstoupil před zákonodárce. „Poslanecký klub TOP 09 a Starostové se rozhodl, že podpoří předčasné volby,“ prohlásil Gazdík a zákonodárcům ukázal arch s podpisy poslanců, kterým vyzývají ke svolání mimořádné schůze, která by vedla k rozpuštění Sněmovny.

Po Gazdíkově krátké řeči sálem zazněl potlesk.

ČSSD: Volby co nejrychleji

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka po hlasování prohlásil, že jeho strana se rozhodla podpořit vládu Jiřího Rusnoka s vyhlídkou na to, že to povede k předčasným volbám.

„Ukazuje se, že tato strategie se ukázala jako úspěšná,“ prohlásil Sobotka.

„Během zítřejšího dne bude připravena žádost poslanců ČSSD o rozpuštění Poslanecké sněmovny,“ uvedl šéf soc. dem. „V této situaci není na co čekat,“ dodal Sobotka s tím, že jeho strana je pro rozpuštění Sněmovny co nejdříve, stejně jako pro vypsání předčasných voleb. Ty by podle něj mohly být v říjnu letošního roku. ČSSD se podle slov svého předsedy na volby už nějaký čas připravuje.

Vláda v demisi by měla podle Sobotky zůstat v úřadu až do předčasných voleb a měla by zajistit základní chod země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám