Hlavní obsah

Zeman bude vládu držet co nejdéle i bez důvěry, očekávají politologové

Prezident Miloš Zeman nemá v případě neúspěchu vlády premiéra Jiřího Rusnoka v úmyslu rychle jmenovat nového premiéra. Stávající uspořádání mu podle politologů zcela vyhovuje, a není proto příliš pravděpodobné, že by šanci z jeho rukou dostala šéfka Sněmovny a nominantka stran bývalé koalice Miroslava Němcová (ODS).

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman.

Článek

"Je to jeho vláda, prezidentská vláda, tak přece nebude dělat žádné kroky pro to, aby rychle odešla," řekl politolog Daniel Kunštát. "Jemu politicky, mocensky vzato prodlužování této situace vyhovuje. Jeho cílem je, aby zůstal status quo," doplnil.

Zeman ve středu v projevu ve Sněmovně řekl, že i kdyby Rusnok důvěru nezískal, on v nejbližších několika týdnech druhý pokus o jmenování kabinetu nepodnikne. Odůvodnil to probíhajícím vyšetřováním kauzy Jany Nagyové.

Podle Kunštáta to ale může trvat i déle. "Myslím, že to (Zeman) bude tlačit až na hranu různých časových horizontů. Že se bude snažit celou tu situaci natáhnout," řekl Kunštát.

Prezident může situaci prodlužovat

"Zeman může tu situaci prodlužovat tak dlouho, že už nebude mít význam, aby se Sněmovna sama rozpustila," řekl dále Kunštát. Podle něj však lze i přes vyjádření některých politických stran jen těžko soudit, zda by se ve Sněmovně doopravdy našlo 120 hlasů pro její rozpuštění.

"Je z toho jasná jedna věc. Pan prezident nechce jen tak jmenovat novou vládu," řekl politolog Bohumil Doležal. Zároveň upozornil, že se Zeman ve svém projevu snažil zamaskovat svou snahu o posílení vlastní autority. "Projev prezidenta to celé hnal do toho, aby to nevypadalo jako spor mezi parlamentní demokracií a se snahou prezidenta rozšířit svou autoritu, ale aby to vypadalo jako spor mezi kompromitovanou pravicí a nekompromitovanou levicí," prohlásil.

Pravice má smůlu

Politologové také nečekají, že by pravicová koalice měla šanci získat od Zemana pověření k sestavení vládě, byť to Zeman v projevu nevyloučil. Kunštát si všímá, že se Zeman proti možnému kabinetu vedenému Němcovou velmi ostře vymezil.

"Představa, že by pan prezident jmenoval paní Němcovou předsedkyní vlády, mi nepřipadá příliš pravděpodobná. Spíš se tady vytvoří konflikt stará vláda pravice proti nové síle, kterou představuje on," uvedl Doležal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám