Hlavní obsah

Zeman jmenoval Rychetského, Šimáčkovou a Davida ústavními soudci

Aktualizováno

Kateřina Šimáčková, Pavel Rychetský a Ludvík David byli ve středu na Pražském hradě prezidentem Milošem Zemanem jmenováni ústavními soudci. Ústavní soud je tak znovu kompletní, v jeho čele zůstane Rychetský.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval nové soudce Ústavního soudu Pavla Rychetského (vlevo), Ludvíka Davida (vlevo vzadu) a Kateřinu Šimáčkovou (uprostřed)

Článek

Rychetský, David a Šimáčková mají mandát na deset let, třebaže Rychetský avizoval, že chce být ústavním soudcem kratší dobu, hovořilo se o roku 2017. Jmenování na kratší dobu ale podle mluvčí soudu Jany Pelcové není možné. Rychetský se však po dohodě s prezidentem může rozhodnout, že skončí dříve.

Pelcová dodala, že letos skončí mandát Dagmar Lastovecké, Janu Musilovi a Jiřímu Nykodýmovi. Na místo Lastovecké navrhl prezident předsedu Městského soudu v Praze Jana Sváčka, kterého už loni neúspěšně navrhoval tehdejší prezident Václav Klaus.

Horní komora o nominaci rozhodne 21. srpna. Senátní ústavně-právní výbor ve středu Sváčka těsně podpořil, dostal pět hlasů od devíti přítomných členů. Své stanovisko dá ještě výbor pro lidská práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám