Hlavní obsah

Tři roky byl faktickým premiérem Kalousek, vmetl poslancům Zeman

Novinky, val
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně před hlasováním o důvěře kabinetu Jiřího Rusnoka nešetřil kritikou na adresu bývalé vlády Petra Nečase. Prohlásil, že to ani nebyla vláda Petra Nečase, nýbrž že po celou dobu byl faktickým premiérem ministr financí Miroslav Kalousek.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman při projevu ve Sněmovně.

Článek

Zeman se ve svém projevu vrátil k červnovým událostem, kdy po vypuknutí kauzy Jany Nagyové Petr Nečas rezignoval na post premiéra. Jednou z variant dalšího postupu byla podle Zemana možnost, že by pověřil současnou koalici sestavením nové vlády.

„Kolovala pomluva, že by to byla Nečasova vláda bez Nečase. Tvrdím, že tomu tak není. Při vší úctě k panu poslanci Petru Nečasovi jsem hluboce přesvědčen, že v uplynulých třech letech byl faktickým premiérem vlády České republiky pan Miroslav Kalousek, a jsem stejně tak hluboce přesvědčen, že v případě, že premiérkou jmenuji – a já to nevylučuji – paní Miroslavu Němcovou, pak to bude opět faktický předseda jménem Miroslav Kalousek,“ řekl.

Koalici nešetřil

Bývalou koalici Zeman nešetřil. „Tato vláda měla prokazatelně nejnižší důvěru u občanů České republiky za celou historii českého státu,“ řekl například.

Navezl se také do Karolíny Peake, kterou kritizoval už v minulosti. Tentokrát se zastavil u aktuálních spekulací, že by se v případné vládě Miroslavy Němcové mohla ujmout ministerstva vnitra.

„V dnešním teletextu jsem v přehledu tisku zjistil, že novou ministryní vnitra má být paní Karolína Peake, a pokud je tomu tak, (...) pak chci blahopřát paní Karolíně Peake k funkci stínové ministryně vnitra,“ uvedl Zeman, načež se od poslanců ozval slabý potlesk. „Vidím, paní poslankyně, že máte silnou podporu v této Sněmovně, jak vyjádřil předchozí potlesk,“ prohlásil.

Zkritizoval také stranu TOP 09 a připomněl, že její představitelé napřed opakovaně prohlašovali, že má-li být jmenována úřednická vláda, pak se přikloní k opozičním stranám ve snaze rozpustit Sněmovnu. „Ale během tří dnů se stalo, že toto slovo porušili,“ dodal.

Kalousek: Marně hájí nekompetentní postup

Miroslav Kalousek bezprostředně reagoval na prezidentův projev. „Pan prezident svým projevem ani tak nepodporuje vládu, jako marně hájí svůj zoufale nekompetentní postup při jmenování Rusnokovy vlády,“ sdělil Kalousek Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám