Hlavní obsah

Koalice chce odhlasovat podporu stínové vládě parlamentní většiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalá trojkoalice ODS, TOP 09 a LIDEM chce ve středu demonstrovat prezidentu Miloši Zemanovi svou jednotu a to, že ovládá většinu sto jedna hlasů v dolní komoře.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda

Článek

Podle informací Práva šéf klubu ODS Marek Benda navrhne usnesení, které by poslanci ODS, TOP 09 a LIDEM měli odhlasovat.

Text usnesení, které mají poslanci schválit
Prvořadým zájmem České republiky je, aby měla plnohodnotnou vládu disponující důvěrou Poslanecké sněmovny. Tato důvěra je nezbytná pro efektivní správu země a její respektované postavení na mezinárodní scéně. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky proto
1. Vítá záměr ustanovit stínovou vládu parlamentní většiny, která bude mít její podporu.
2. Vyzývá prezidenta republiky, aby neprodlužoval politickou krizi a neprodleně jmenoval Miroslavu Němcovou předsedkyní vlády. Žádná jiná vláda nemá reálnou možnost získat důvěru Poslanecké sněmovny a prosadit zákon o státním rozpočtu na rok 2014.“

Miloš Zeman požadoval, aby poslanci dodali 101 notářský ověřených podpisů, ti to odmítli. Předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová pak navrhla, že by se zákonodárci mohli podepsat na středeční schůzi přímo před prezidentem. Poukázala na to, že by to mohlo připadat trapné i samotnému Zemanovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám