Hlavní obsah

ON-LINE: Hlasování o důvěře vládě

• Aktualizováno

Vláda premiéra Jiřího Rusnoka nezískala důvěru Poslanecké sněmovny. Pro její vyslovení hlasovalo 93 poslanců, proti 100. Dva poslanci ODS a šéfka LIDEM Karolína Peake proti vládě nehlasovali. TOP 09 následně oznámila, že podpoří předčasné volby.

Šéf poslanců ODS Marek Benda zkritizoval ministra financí Jana FischeraVideo: Novinky

 
Článek

ON-LINE zpravodajství z hlasování o důvěře vládě končí.

21:25 - Rusnok označil výsledek za ”velice čestnou porážku„.  Neprodleně podá demisi.

20:20 - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka tento postoj ocenil. S dalšími stranami se chce dohodnout na tom, co by Sněmovna měla ještě projednat. Schůze bude pokračovat zítra.

20:18 - Marek Benda coby ověřovatel oznámil výsledek hlasování. Vláda nezískala důvěru. Šéf klubu TOP 09 Petr Gazdík následně oznámil, že klub se usnesl podpořit předčasné volby.

21:14 - TOP 09 ústy předsedy Karla Schwarzenberga oznámila, že předloží návrh na rozpuštění Sněmovny. Uvedla to Česká televize.

21:09 - Vládu podpořilo 93 poslanců, proti hlasovalo 100. Vláda důvěru nezískala, ve Sněmovně se rýsuje dohoda o předčasných volbách. Oficiálně budou čísla oznámena za pár minut.

21:06 - Karolína Peake (LIDEM) je též nepřítomna a proti vládě nehlasuje.

20:59 - Jan Florián (ODS) je rovněž nepřítomen.

20:56 - Další poslanci zatím hlasují podle očekávaného scénáře.

20:54 - Tomáš Úlehla (ODS) je nepřítomen, jak avizoval. Nehlasoval tak aktivně proti vládě.

20:53 - Suchá hlasovala proti návrhu.

20:52 - Hlasování začne od Jany Suché.

20:51 - Rozpravy byla skončena, bude následovat hlasování po jménech.

20:49 - Miroslav Kalousek oficiálně oznámil stanovisko TOP 09. Nebude-li aktivních 101 hlasů proti vládě, potom bude TOP 09 žádat mimořádnou schůzi k rozpuštění Sněmovny, uvedl.

20:40 - Schůze pokračuje, hovoří šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

20:35 - Miroslava Němcová po jednání klubu uvedla, že nemá-li bývalá koalice 101 hlasů, a vláda nezíská důvěru, jsou řešením předčasné volby. Úřadující šéf ODS Martin Kuba uvedl, že pokud poslanci Úlehla a Florián pomohou vládě, budou vyloučeni. „Musíme je vyloučit, řekl Kuba.

TOP 09 je v takovém případě připravena podepsat žádost o rozpuštění Sněmovny.

20:29 - Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc na dotaz Novinek potvrdil, že jeho strana zahájila s TOP 09 jednání o podpoře rozpuštění Sněmovny a tím vyvolání předčasných voleb.

20:18 - Předsedkyně LIDEM Peake poté, co padla stojedničková většina deklarovaná bývalou koalicí, zvažuje, že při hlasování opustí sál stejně jako dva poslanci ODS. Ostatních sedm poslanců kolem jejího uskupení bude hlasovat proti vládě.

20:09 - Plánované zasedání vlády se kvůli jednání Sněmovny o důvěře kabinetu nebude. Ministři se sejdou až v pátek v poledne, oznámil v podvečer úřad vlády.

19:48 - Sněmovna odhlasovala jednání i po 21. hodině. ODS si vzala půlhodinovou přestávku na jednání klubu.

19:44 - Místopředseda ČSSD Michal Hašek cítí potřebu zareagovat na vystoupení Miroslava Kalouska, který hovořil před hodinou a půl. Haškovi vadí, že se TOP 09 odvolává na prvorepublikový parlamentarismus.

19:42 - Vládu podpoří i bývalý véčkař, nezařazený poslanec Jaroslav Škárka. „Na základě programového prohlášení s cílem odpovědně podpořit ekonomický růst jsem se rozhodl aktivně podpořit Rusnokovu vládu,“ uvedl. Rusnok tak má jistých 93 hlasů.

19:41 - Skokan zdůraznil, že vládu podpoří a rozhodl se vyjmenovat i důvody svého rozhodnutí.

19:40 - Zatím předposledním přihlášeným je poslanec VV Petr Skokan. Toho rozhořčilo, že šéfka Sněmovny údajně nezajistila, že do sálu nebudou vstupovat osoby, které nemají v jednacím sále co dělat. Podle Skokana jde o členy ODS.

19:34 - Bém baví poslance glosami o svých zkušenostech s policií.

19:29 - ODS podle šéfky LIDEM Karolíny Peake znovu podtrhla svého lídra. Dohoda o stojedničce neplatí a nemá tedy smysl v ní pokračovat, uvedla to v České televizi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karolína Peake oznámila odchod z VV

19:21 - „Svádíme zápas o poslední zbytky nedotknutelnosti našeho soukromí a svobody, kterou jsme získali po roce 1989,” konstatoval Bém.

19:16 - Pavel Bém (ODS)  uvedl, že Rusnokova vláda by mohla být „překvapivě dobrá”.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec ODS a bývalý pražský primátor Pavel Bém

19:14 - Nezařazená poslankyně Kristýna Kočí bude hlasovat pro důvěru vládě, za nelepší řešení nicméně považuje předčasné volby.

19:08 - Poslanec VV Josef Novotný hovoří o problematice hazardu, jíž se dlouhodobě věnuje.

19:05 - Nezařazený poslanec Radim Fiala tvrdí, že ČR potřebuje nové volby a ani on se nebude hlasování účastnit.

19:02 - Následuje řada dalších technických poznámek.

18:56 - „Byl bych rád, aby se v ČR nikdo nedral k moci bez mandátu voličů,” konstatoval Laudát.

Foto: Jiří Ovčáček, Novinky

Prohlášení poslance ODS Jana Floriána

18:45 - Poslanci ODS  Tomáš Úlehla a Jan Florián opustí při hlasování o důvěře sál. [celá zpráva]

Foto: Jiří Ovčáček, Novinky

Prohlášení poslance ODS Tomáše Úlehly

18:44 - S řádným vystoupení vystupuje František Laudát (TOP 09).

18:37 - Kalouskovo vystoupení rozpoutalo smršť faktických poznámek.

18:34 - Sobotka Kalouskovi opáčil, že legitimita vlády se opírá o všechny lidi, kteří volili ČSSD a kterým reformy pravicové vlády ztrpčovaly život. Upozornil, že naštvaní lidé mají tendenci volat po vládě silné ruky.

18:30 - Dnes nehlasujeme o ničem jiném, než o zachování tohoto systému, nebo o jeho destrukci, prohlásil Kalousek a dodal, že TOP 09 bude všemi 42 hlasy proti vyslovení důvěry Rusnokově kabinetu.

18:29 - „Vy můžete něco říkat, ano. Ale faktickými mluvčími sjednocené levice budou ti, kteří sedí za mnou (vláda, pozn. red.) a které nikdo nevolil,“ řekl Kalousek poslancům ČSSD a KSČM. Systém parlamentní demokracie podle něj na rozdíl od Zemana ctil i jeho předchůdce Václav Klaus, který sice nechal čtyři měsíce vládnout kabinet v demisi, ale to bylo v patové situaci sto na sto.

18:22 - Podle Kalouska se kormidelníkem ČSSD stal čestný předseda SPOZ Miloš Zeman. V rozhodování o podpoře Rusnokově vládě podle něj nejde o boj mezi pravicí a levicí, nýbrž o boj uvnitř ČSSD. Rusnokova vláda bude podle něj první vládou, která vznikla bez jakékoliv spolupráce s jakoukoliv parlamentní silou. Poslanci, kteří ji podpoří, jí dají svou legitimitu a ponesou odpovědnost za každý její krok a nebudou moci o sobě prohlašovat, že jsou stále v opozici, jak tvrdí předseda ČSSD Sobotka.

18:16 - Kalousek vyvrátil, že by TOP 09 změnila názor na podporu vypsání předčasných voleb. Ty chtěla podle něj podpořit pouze tehdy, pokud by nebyla ve Sněmovně většina ochotná podpořit politickou vládu. Tato většina ale podle něj existuje.

18:13 - Mluví místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

17:59 - Nezařazený poslanec Michal Doktor zdůraznil, že nechce být vůči programovému prohlášení pouze odmítavý, nicméně nevidí v něm odpovědnost kabinetu vůči voličům. Doktorovi vadí zejména zaštiťování se „veřejným zájmem”, aniž by tento byl definován.

17:47 - Poslanec ODS Tomáš Úlehla označil informace o tom, že uvažuje o podpoře předčasných voleb za vtip.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec Tomáš Úlehla

17:44 - Dolejš odmítá, že by vláda měla „komunistický program”, jak naznačili někteří pravicoví předřečníci.

17:41 - Komunistický poslanec Jiří Dolejš připomíná, že dnešní hlasování nebude klíčové. Hlavním momentem budou podle něj volby.

17:39 - Podle Paggia ČSSD selhala jako opoziční stana a hlasováním pro kabinet ponese vládní odpovědnost.

17:36 - Poslanec Viktor Paggio (LIDEM) zdůvodňuje, proč kabinet nepodpoří. Kritizuje personální čistky a hovoří o „nahnědlých řečech” některých členů vlády.

17:31 - Grebeníček pojímá své vystoupení v širších souvislostech a neomezuje se pouze na otázku vyslovení důvěry kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka. Grebeníček zdůraznil, že i on chce znovu hlasovat o rozpuštění Sněmovny a vládu považuje za přechodnou.

17:23 - „Vůbec tomu nevěřím, jsou to fámy,” řekla k lavírování dvojice poslanců ODS místopředsedkyně strany Miroslava Němcová.

17:19 - Ve Sněmovně se slova ujal poslanec KSČM Miroslav Grebeníček.

17:17 - Úřadující šéf ODS Martin Kuba nemá informace o údajných úvahách dvojice poslanců ODS o podpoře vypsání předčasných voleb. „Takovou informaci nemám,” řekl Kuba, který se všech poslanců na jednání klubu ptal, zda je mezi nimi někdo, kdo by Rusnokovu vládu podpořil. Nikdo takový se prý nenašel. Podobně hovoří šéf klubu Marek Benda.

17:09 - Babák  kolegům svěřuje důvody, proč je připraven Rusnokovu vládu podpořit.

17:07- Hovořit bude poslanec VV Michal Babák.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Desítky lidí demonstrovaly v úterý v Praze proti Rusnokově vláděVideo: Reuters

17:04 - Stanjuru zaujalo, že vláda plní program ČSSD, KSČM a VV. „Možná by mohlo opět dojít k nějakému slučování,” dodal patrně s poukazem na sloučení KSČ se sociální demokracií po únoru 1948.

16:59 - Zbyněk Stanjura (ODS) připomněl některé body z prezidentova projevu. Každý poslanec, který bude hlasovat pro důvěru kabinetu, se podle Stanjury stane vládním poslancem. Poprvé tak dojde ke stavu, kdy se vládními poslanci stanou zástupci KSČM.

16:54 -  Paroubek dohovořil a vynutil si reakci Jaroslava Foldyny (ČSSD).

16:50 - Program vlády je podle Paroubka „nedotažený a nedonošený”.

16:44 - Paroubek hovoří již půl hodiny a nezdá se, že by se chystal končit.

16:43 - „Nevěřím, že by jediný poslanec ODS podpořil Rusnokovu vládu,”  řekl poslanec ODS Boris Šťastný v reakci na spekulace, že „rebelové” Úlehla a Florián podporu kabinetu zvažují.

16:37 - Paroubek vrší důvody, proč nemůže vládu podpořit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Projevy prezidenta Zemana a premiéra Rusnoka kamerou agentury ReutersVideo: Reuters

16:31 - Paroubek kritizuje personální politiku ministra kultury Jiřího Balvína v Národním divadle. Pozastavuje se i nad i dalšími personální kroky, k nimž vláda sáhla, aniž by měla důvěru Sněmovny.

16:27 - Poslanci Tomáš Úlehla a Jan Florián požadují podle informací České televize před hlasováním o důvěře vládě ještě jedno jednání klubu ODS. Uvažují i o variantě předčasných voleb.

16:25 - Paroubek kritizuje vládní angažmá ministra financí Jana Fischera. Jeho osoba je pro Paroubka jedním z důvodů, proč kabinet nepodpoří.

16:19 - Podle Paroubka se Zeman zřejmě zhlédl v osobnosti Charlese de Gaulla, který se dokázal vrátit do politiky z ústraní.

16:16 - Paroubek pojal svůj projev jako obsáhlou analýzu stavu společnosti i politiky.

16:14 - Předseda NS-LEV21 Jiří Paroubek tvrdí, že stav společnosti připomíná situaci před listopadem 1989.

16:09 - Podle Bárty existuje jistá šance, že pravicové strany změní názor a občané se dočkají předčasných voleb.

16:04 -  Bárta hájí prezidenta před kritikou Schwarzenberga. Jeho projev označil za slova „aristokrata” nikoliv „demokrata”.

Karel Schwarzenberg kritizuje ve Sněmovně prezidenta Miloše ZemanaVideo: Novinky

16:00 - „Ať to není krize na 10 měsíců,” přeje si Zaorálek, jehož vystřídal předseda VV Vít Bárta.

15:58 - „Jsme schopni sednout společně?” položil si Zaorálek řečnickou otázku. „My opravdu potřebujeme stabilní vládu. My se jí takto nedobereme,” dodal a podobně jako levicoví kolegové apeloval na dohodu o předčasných volbách. „Když dokážeme toto, splníme politický úkol,” doplnil.

15:53 - ČR je podle něj v zahraničí terčem vtipů.

15:52 - Místopředseda Sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek přiznal, že se mu stávající Sněmovní rozprava nelíbí.

15:50 - Pokud kabinet Jiřího Rusnoka nezíská ve Sněmovně důvěru, požádá ČSSD prezidenta Miloše Zemana o druhý pokus o sestavení vlády. Novinářům to řekl místopředseda sociální demokracie Michal Hašek.

15:49 - Josef Cogan (TOP 09) připomněl, že hlasování bude především o legitimitě vlády. „Kdo jí dá hlas, odpovídá za její legitimitu,” upozornil poslanec kolegy.

15:46 - Filip konstatoval, že mnoho shod mezi programem Rusnokovy vlády a prioritami KSČM není, byť uznal, že některé pozitivní věci našel.

15:43 - Šéf KSČM připomíná politické přeběhlictví a množství nezařazených poslanců ve Sněmovně.

15:38 - I Filip připomíná, že důvěru občanů mohou obnovit pouze předčasné volby. Stranám bývalé koalice vyčítá, že je odmítají a tím dávají větší moc prezidentovi.

15:34 - Bývalá koalice prý nechce stávající krizi řešit, neboť se prý chová stále stejně. Musí prý dojít k obnově důvěry v ústavní instituce.

15:32 - Filip kritizuje trvající aroganci stran bývalé vládní koalice, které si na program schůze Sněmovny prosazují pouze vlastní návrhy. „To je pouze výraz arogance moci,” tvrdí Filip.

15:29 - Sobotku u řečnického pultíku vystřídal šéf KSČM Vojtěch Filip.

15:26 - ČSSD nepodporuje zavedení prezidentského systému a chce hledat shodu na změnách ústav, které by jasně ukotvily tuzemskou parlamentní demokracii.

15:24 - Všichni poslanci ČSSD budou podle Sobotky připraveni podpořit rozpuštění Sněmovny, pokud by mohly být ještě letos vypsány  předčasné volby. Podpora Rusnokově vládě je podle Sobotky šancí, jak oddálit možný návrat stran bývalé koalice. Přechodná a udržovací vláda by měla svému mandátu přizpůsobit i personální politiku, připomněl Sobotka s poukazem na nedávné personální veletoče v Národním divadle.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka u řečniště.

15:19 - Sobotka připomněl, že jedinou šancí na změnu jsou předčasné volby. Pravice prý nemá žít v iluzi, že se může vrátit koalice 101 hlasu. „Není možné, aby se koalice snažila vrátit, jako by se nic nestalo,” tvrdí Sobotka.

15:14 - Společnost podle Sobotky volá po vládě silné ruky a snahy o prezidentský systém tomu jdou v ústrety. Krizi podle něj eskaluje i to, že se nepodařilo rozpustit Sněmovnu.

15:11 - Sobotka obsáhle kritizuje předchozí vládu a jí prosazované reformy.

15:09 - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka hovoří o krizi, která dlouhodobě panuje v české politice.

15:06 - „Vše je divadlo,” konstatoval Schwarzenberg. „Jsme na rozhodující křižovatce parlamentních dějin ČR,” dodal.  Pravicoví poslanci odměnili Schwarzenberga potleskem.

15:04 - „My máme prezidenta, který Masarykův odkaz ničí,” rozhořčil se Schwarzenberg s odkazem na Zemana, který si podle něj snaží usurpovat moc. „Chceme se zase jednou ponížit nebo ještě máme vlastní vůli,” otázal se předseda TOP 09.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg ve svém projevu zkritizoval Miloše Zemana.

15:01 - Schwarzenberg připomněl historické paralely z první republiky a poválečného Československa, kdy se mnoho poslanců prakticky ze dne na den zapomnělo na demokratické principy fungování státu.

14:56 -Zkritizoval Zemana taky za to, že z řečniště urazil Karolínu Peake. Za jeho slova se Peake omluvil. Vyjádřil také lítost nad svým nástupcem na ministerstvu zahraničí, který prý má za úkol hájit prezidentovy excesy v cizině.

14:52 - K řečnickému pultu přistoupil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Premiérovi poděkoval za přečtení programu. Jeho představení prý převzal Zeman. Také uvedl, že Rusnokova vláda je ve skutečnosti vládou Miloše Zemana. Ten dal podle Schwarzenberga jasně najevo, že ať bude Sněmovna hlasovat jakkoli, Zeman si bude dělat, co chce.

14:50 - Zkritizovala bývalou koalici. Výsledkem jmenování „staronové vlády“ v čele s Miroslavou Němcovou by podle Klasnové byl mimo jiné nátlak na policii při vyšetřování korupčních kauz. Minulá vláda prý rezignovala na jakékoli snažení, dlouhou dobu vládla i bez programového prohlášení.

14:47 - Slova se ujala šéfka poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová. Zopakovala, že Věci veřejné Rusnokovu vládu podpoří, byť by nejvíc uvítaly rozpuštění Sněmovny a nové volby. Následně přečetla seznam priorit její strany.

14:43 -Co se týče vládního programového prohlášení, připadá Bendovi jako program strany, která si „rovnou přišla sednout do vlády a vzít si vládu v této zemi“.

Uvedl, že Fischer měl po usednutí do čela ministerstva financí „pět na účtu v českých“. Podobné kroky podle Bendy ukazují, že vláda není ani vládou úředníků, ani vládou odborníků.

14:40 - Prezident podle Bendy „naprosto odbočuje z ústavního systému“, a to například informací, že bude v případě volebního vítězství jmenovat nikoli předsedu, ale libovolného představitele vítězné strany.

14:37 -Jako první s přednostním právem vystoupil šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Vyjádřil se k projevu Miloše Zemana a uvedl, že jedním z jeho sdělení bylo to, že ústava nestanoví žádnou lhůtu pro vládu v demisi. To je podle Bendy chybný výklad. „Prezident republiky nemůže v žádném případě ponechat vládnout vládu v demisi, jak dlouho by si on přál,“ uvedl Benda.

Dodal, že on sám je v opačném případě ochotný k diskusi na toto téma. Situaci je prý ochoten řešit i změnou ústavy.

Projev velkého státníka, pochválil Hašek prezidentaVideo: Novinky

14:30 - Předsedající Jiří Oliva po 90minutové pauze začal svolávat poslance do jednacího sálu Sněmovny.

13:03 - „Já i vláda uděláme vše, abychom své odpovědnosti dostáli,” uzavřel Rusnok své vystoupení.

Následně místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek vyhlásil přestávku na oběd do 14:30.

13:01 - Vláda chce novelou trestního řádu zjednodušit a zrychlit  trestní proces.

12:57 - Kabinet chce bojovat proti extremismu a hodlá se zasadit o navýšení počtu policistů v činné službě. Výnosy z trestné činnosti mají být podle Rusnoka důsledně zajišťovány.

12:56 - Vláda je připravena dokončit jednání o budoucnosti stíhaček Gripen.

12:51 - Vláda se prioritně chystá podpořit technické, přírodovědné a jazykové vzdělávání.

12:49 - Zdravotnictví musí být finančně stabilizováno. Kabinet chce zvýšit platby za státní pojištěnce a prohlubovat koordinaci zdravotních a sociálních služeb.

12:47 - „Boj s nezaměstnaností je pro nás klíčovým úkolem,” uvedl Rusnok, podle něhož je třeba obnovit dialog s partnery v tripartitě. Vláda podpoří zrušení sKaret a chce dát více financí do aktivní politiky zaměstnanosti.

12:40 - Mýtný systém by měl být upraven tak, aby byly dostatečně hájeny zájmy ČR. Vláda prý rovněž podpoří studii proveditelnosti kanálu Dunaj–Odra. Ten dlouhodobě prosazuje prezident Miloš Zeman.

12:38 - Část peněz z Lesů ČR by měla být podle Rusnoka využita k podpoře projektu Zelená úsporám.

12:35 - Rusnok hovoří i o podpoře tuzemských zemědělců a potravin.

12:32 - Rusnok očekává dramatický propad některých odvětví průmyslu. Zmínil zejména těžký průmysl. Vláda hodlá zabránit neefektivní podpoře obnovitelných zdrojů.

12:30 - Kabinet rovněž hodlá regulovat sázkové hry a dohlížet na daňové odvody provozovatelů.

12:28 - Vláda chce do konce roku připravit zjednodušený systém čerpání evropských fondů. Za mimořádně důležitý považuje premiér i dohled na firmy se státní účastí. Vláda chce zavést i registrační pokladny pro obchodníky a podpořit návrh zákona o majetkovém přiznání. Případně jej sama předloží.

12:24 - Vláda se chce podle Rusnoka zaměřit na prorůstová opatření a oživení ekonomiky.

12:22 - Rusnok nepřímo přiznal, že jeho kabinet zůstane u moci i v případě, že nezíská důvěru. Řekl, že "využijeme času, který nám byl dán, ať už do předčasných, nebo do řádných voleb".

12:19 - Za hlavní předsevzetí vlády Rusnok označil „respektování veřejného zájmu všech občanů“. Prohlásil, že do konce řádného volebního období zbývá necelých 10 měsíců, vláda se proto zaměří jen na aktuální a naléhavá rozhodnutí. „Není jich rozhodně málo,“ podotkl a dodal, že řada z nich ovlivní zemi i dlouhodobě. „Nemůžeme proto být pouze vládou udržovací,“ řekl.

12:13 - Rusnok začal stejně jako prezident hovořit o kauze Nagyová. Zdůraznil, že nikdy nedošlo k podobnému zneužití Vojenského zpravodajství, jako když bývalá šéfka Nečasova kabinetu nechala sledovat jeho manželku.

Miloš Zeman přichází do SněmovnyVideo: Novinky

12:10 - Poslanci odsouhlasili pořad schůze. Jako první bod se projednává žádost vlády o vyslovení důvěry. Slova se ujal premiér Jiří Rusnok.

12:09 - Miroslav Kalousek považuje Zemanova slova, že nebude činit druhý pokus, dokud potrvá policejní vyšetřování, za potvrzení, že je prezident propojen na vyšetřovatele. „To je už druhý krok pana prezidenta, v kterém uznává přímé propojení mezi policejní akcí a politickým uspořádáním, které prosazuje,“ uvedl Kalousek. Dodal, že pokud se ukáže, že opravdu své kroky řídí policejním vyšetřováním, tak bude jasné, že jsou kroky prezidenta a státního zástupce Ivo Ištvána, kterého prezident přijal na Hradě, koordinovány.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident republiky Miloš Zeman drží židli předsedkyni Sněmovny Miroslavě Němcové.

12:05 - Na hlasování o důvěře vlády pravděpodobně nedorazí poslanec za Věci veřejné Miroslav Petráň. Podle šéfky klubu Kateřiny Klasnové nejde o neloajalitu, ale důvodem jsou zdravotní obtíže. „Snižuje se tím kvórum, což mě mrzí. Říkal, že se pokusí dorazit, pokud jen trochu bude moci. Ale je pravda, že už v úterý si pan poslanec stěžoval na velké bolesti nohou,“ řekla Právu.

12:00 - Karolína Peake se v tiskovém prohlášení ohradila proti spekulacím, že by měla v případné vládě Miroslavy Němcové řídit ministerstvo vnitra. „Musím zásadně popřít, že by došlo k dohodě, že ve vládě Miroslavy Němcové obsadím ministerstvo vnitra nebo jiné ministerstvo. Žádná taková dohoda uzavřena nebyla. Nelpím na svém angažmá ani ve stínové, ani případně nové vládě. Po pravdě řečeno, za svou největší politickou chybu považuji návrat do vlády po mém neuvěřitelném odvolání z ministerstva obrany Petrem Nečasem. Jediným skutečným důvodem mého tehdejšího odvolání byl fakt, že jsem své personální kroky, tedy odvolání V. Picka, nekonzultovala s Janou Nagyovou," prohlásila.

11:52 - Poslanec Petr Skokan požádal o opakování hlasování. Lubomír Zaorálek jeho žádost nevyslyšel.

11:51 - Poslanci odsouhlasili, že po skončení hlasování o důvěře vládě bude na program zařazeno hlasování o ustavení, ve kterém poslanci bývalé koalice žádají o ustavení nové vlády v čele s Miroslavou Němcovou. Pro hlasovalo 101 poslanců, proti 90.

11:47 - Skokanovy návrhy poslanci neodsouhlasili. V obou případech bylo pro jen sedm z nich.

11:35 - Po krátké přestávce začali poslanci hlasovat o návrhu Petra Skokana odročit jednání o důvěře.

11:33 - Zeman prohlásil, že během několika týdnů, dokud neskončí vyšetřování v kauze Jany Nagyové, žádný druhý pokus o jmenování premiéra nepodnikne.

Zeman odkázal na rozhovor s olomouckým vrchním žalobcem Ivo Ištvanem v Hospodářských novinách, který řekl, že se čeká senzace a má pro ni dostatečné důkazy. „Byl jsem ujištěn, že toto vyšetřování skončí v řádu několika týdnů a ujišťuji vás, že i kdybyste mě lámali kolem, během těchto několika týdnů žádný druhý pokus nepodniknu,“ řekl prezident.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Miloš Zemana a vláda ve Sněmovně

11:21 - „Budete-li si přát na několik měsíců návrat oné smutné, katastrofické Kalouskovy vlády, prosím hlasujte proti vládě Jiřího Rusnoka,” řekl na závěr projevu prezident. Apeloval hlavně na poslance bývalé koalice a také na nezařazené zákonodárce.

11:18 - Poděkoval třem poslaneckým klubům, které se rozhodly k podpoře Rusnokovy vlády. „Chtěl bych zvláště poděkoval klubu ČSSD, protože ten byl  několik týdnů pod mediální palbou pravicových novinářů, kteří až doposud nenašli na sociální demokracii nic dobrého, ale náhle jí začali inteligentně radit, jak si má v této situaci počínat,“ řekl Zeman,. Straně prý radili i někteří pravicoví politici. „Děkuji, že se nenechali nachytat těmito politickými jezinkami,“  řekl.

11:11 -„Navrhl jsem jediné řešení, které zbývalo,” řekl Zeman. Kabinet je prý nástrojem boje proti korupci a nebude zasahovat do vyšetřování kauz.

11:08 - Zeman prý učinil krok k rozpuštění Sněmovny právě tím, když úřednickou vládu jmenoval, protože vycházel z prohlášení TOP 09, že když to udělá, připojí se k opozici a vysloví se pro rozpuštění Sněmovny. „Důvěřoval jsem slovu důstojných mužů.” TOP 09 následně prohlásila, že se situace změnila a bývalá koalice má zajištěnou podporu 101 poslanců.

11:04 - Podle ústavy chtěl pověřit předsedu vítězné ČSSD. Bohuslav Sobotka to ale odmítl, připomněl Zeman. „Proto byla sestavena vláda, které já říkám vláda odborníků.”

11:02 - Zeman se opřel do Karolíny Peake a poblahopřál jí roli stínové ministryně vnitra.

10:58 - Dalším řešením prý bylo nechat vládnout bývalou koalici v jiném složení. Podle něj by v případě jakékoliv jiné vlády byl opět faktickým předsedou vlády Miroslav Kalousek, jako tomu bylo v případě vlády Nečase.

10:55 - Prezident připomněl, že země se od chvíle, kdy na Úřadu vlády proběhl policejní zásah, nachází v politické krizi. Podle něj bylo jedním z řešení nechat kabinet Petra Nečase vládnout v demisi. Neudělal to, protože mimo jiné protože měla vláda podle průzkumů velmi malou  důvěru u lidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman při projevu ve Sněmovně

10:52 - Do sálu Sněmovny přišel za doprovodu fanfár prezident Miloš Zeman.

10:45 - Lubomír Zaorálek kvůli nejasnostem ohledně Skokanových požadavků na odročení schůze přerušil na pět minut jednání.

10:42 - Poslanec VV Petr Skokan navrhl, aby byla schůze odročena o deset dní. Podle něj byl porušen zákon, když poslanci nebyli o schůzi informováni pět dní před jejím zahájením. Podle něj nebyly řádně informovány ani výbory a kluby. O obou výhradách chce Skokan hlasovat samostatně.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanci Petr Nečas a Zbyněk Stanjura.

Uprostřed jeho řeči Skokanovi vynechal mikrofon. Následně se ukázalo, že jej omylem vypnul předsedající Lubomír Zaorálek. Potom uvedl, že spínač mikrofonu, který má k dispozici, „je to poslední, co tu funguje“.

10:37 - Do Sněmovny dorazil Miloš Zeman. Uvítala ho Miroslava Němcová.

10:33 - Miroslavu Němcovou vystřídal v řízení schůze Lubomír Zaorálek. Uvedl, že ze zdravotních důvodů je omluven poslanec Miroslav Petráň (VV). Omluva dorazila také od vězněného Romana Pekárka.

10:30 - Podle Němcové je přítomno 191 poslanců.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanci před zahájením schůze.

10:28 - Přestávka skončila, tabule se rozsvítila a Miroslava Němcová vyzvala všechny poslance, aby se usadili na své místo. "Domluvené je hlasování pomocí skrutátorů," uvedla Němcová. Stále tak není jisté, zda se poruchu podařilo odstranit.

10:25 - Poslanci ODS na poslední chvíli zazmatkovali, neboť nemohli sehnat poslance Tomáše Úlehlu. Nakonec se ale našel.

Foto: Petr Horník, Právo

Informační tabule ve Sněmovně měla poruchu.

10:09 - Sněmovně selhala technika, Miroslava Němcová proto na 15 minut přerušila schůzi. Není možno hlasovat ani o programu schůze, nefunguje také tabule, která zobrazuje výsledky hlasování.

10:07 - Peake Právu řekla, že pokud by byla ustavena vláda Miroslavy Němcové, bude chtít plnohodnotné ministerstvo, popřípadě podle svých slov ve vládě být nemusí.

10:05 - Šéfka Sněmovny Miroslava Němcová se ujala vedení schůze. Seznámila poslance s technickými záležitostmi. Uvedla také, že po noční bouřce jsou problémy s hlasovacím zařízením.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Jiří Rusnok a místopředsedové vlády Jan Fischer a Martin Pecina.

9:53 - Rusnokovu vládu nepodpoří ani dva nezařazení poslanci strany LEV 21.

9:50 - Neformální poslanecký klub strany LIDEM potvrdil včerejší stanovisko nehlasovat pro důvěru vládě Jiřího Rusnoka.

9:44 - Na tiskové konferenci KSČM zkritizoval stínový ministr financí Jiří Dolejš novelu daňového zákona. Miroslav Opálka zdůraznil nutnost zrušit sKarty.

9:30 - Jednal také neformální poslanecký klub strany LIDEM. Zúčastnil se jej také premiér Jiří Rusnok. Jak ale uvedl poslanec Radim Vysloužil, jednal pouze se třemi poslanci, neboť ostatní po jeho příchodu odešli. "Premiér Jiří Rusnok se dnes ráno dostavil na jednání klubu strany LIDEM a nezařazených poslanců, aby před nimi obhajoval svou vládu. Předsedkyně LIDEM Karolína Peake se rozhodla premiéra Rusnoka vyslechnout. Spolu s ní se jednání zúčastnili Lenka Andrýsová a Viktor Paggio , ostatní poslanci LIDEM a nezařazení setkání klubu opustili," uvedl.

"Jakožto nezařazený poslanec s konzistentním názorem na vládu Jiřího Rusnoka jsem byl mezi těmi, kteří jednání opustili a s premiérem nejednali. Považoval bych takové setkání za ztrátu jeho i mého času. Od jmenování Jiřího Rusnoka až doteď říkám stále to samé – nepodpořím takto jmenovanou vládu a budu aktivně hlasovat proti její důvěře," dodal Vysloužil.

9:20 - Poslanecký klub TOP 09 potvrdil před jednáním Sněmovny úterní stanovisko, podle kterého Rusnokovu vládu nepodpoří. „Vše podstatné bylo již řečeno na jednání s prezidentem republiky a předsedou klubu TOP 09 a Starostové, na kterém prezident republiky podporu vládě mazaně vyjednával,“ uvedla strana v prohlášení.

Rusnok v úterý absolvoval sérii schůzek se zástupci některých parlamentních stran. Podporu mu přislíbili poslanci ČSSD, KSČM i VV. I s několika nezařazenými poslanci ho však podpoří maximálně 95 ze 198 zákonodárců v dolní komoře.

O novou šanci vládnout si chce říct bývalá koalice ODS, TOP 09 a LIDEM. Ti deklarují většinu 101 hlasů ve Sněmovně a požadují, aby prezident Miloš Zeman pověřil Miroslavu Němcovou (ODS) sestavením nové vlády.

Také prezident Zeman na středeční jednání dorazí. Předstoupí před poslance s projevem, hlasování se ale zřejmě nezúčastní, neboť ze Sněmovny zamíří jmenovat ústavní soudce.

Anketa

Měl by Miloš Zeman neprodleně vybrat dalšího premiéra, pokud Rusnokova vláda nedostane důvěru?
ano
35,7 %
ne
64,3 %
Celkem hlasovalo 61693 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám