Hlavní obsah

Normálka, jsem už otrlý, popsal pocity ze začátku procesu s Rathem žalobce

Právo, Radim Vaculík

Ve středu začíná očekávaný soudní proces s poslancem a bývalým středočeským hejtmanem Davidem Rathem a dalšími deseti lidmi zapletenými do korupční kauzy. Žalobce Petr Jirát v rozhovoru pro Právo prohlásil, že má proti Rathovi podložené důkazy a za obžalobou si stojí.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Jirát

Článek

Jak jste se připravoval na středeční začátek hlavního líčení s Davidem Rathem a spol.?

Musel jsem si obžalobu po těch čtyřech měsících od jejího podání osvěžit, dělal jsem to celý den v pondělí.

Také jsem si připravoval listinné materiály, které si odnesu na soud. Už je tady mám (ukazuje na kancelář státního zastupitelství v budově středočeského soudu, kde rozhovor vznikal, pozn. red.), jsou to dvě plné velké tašky IKEA, zhruba deset až dvanáct svazků spisu.

Předpokládám, že soud začne výslechy obžalovaných, takže ty tady mám, zejména výslech paní (Ivany) Salačové (spolupracující obviněné podnikatelky z Rathovy kauzy, pozn. red.), samozřejmě výslech doktora Ratha, který vypovídal, a ještě vypovídal pan (Václav) Kovanda (manažer firmy Pohl.cz, pozn. red.), ostatní nikoli.

Mám tady také výslechy svědků, kterými podle mého předpokladu následně soud začne, a rovněž přepisy odposlechů, které soud pravděpodobně bude přehrávat.

Předseda soudního senátu Robert Pacovský prý kvůli tomu sháněl sluchátka, aby všichni účastníci kauzy slyšeli vše, tedy i nahrávky, kde odposlouchávaní jen šeptají.

To jsme samozřejmě ve spolupráci s policií zařizovali tak, aby ten důkaz proběhl co nejtransparentněji, aby i to, co není přímo slyšet do reproduktorů, ale je slyšet naprosto perfektně na sluchátka, bylo procesně řádně zdokumentováno a slyšeno. Tím pádem nebudou moci říct, že důkaz nebyl proveden procesně správně.

Soud také poprvé pustí před očima veřejnosti videozáznam ze samotného loňského květnového zatčení Davida Ratha, že?

Video je součástí spisu, bylo i součástí seznamování obviněných se spisem, oni si ho přehrávali a samozřejmě jako důkaz to bude soud nepochybně přehrávat v rámci čtení protokolu o zadržení, jehož je to součást.

Myslíte si, že kromě zmiňovaných Ratha, Salačové a Kovandy bude někdo další z obviněných na rozdíl od policejních výslechů vypovídat?

Vůbec netuším, ale může se to samozřejmě stát, že se někdo rozmyslí nebo začne vypovídat, že si připravil obhajobu až po seznámení se spisem.

Rath v médiích uvedl, že se obává nespravedlivého procesu, že mu předseda senátu dá vysoký trest, aby si zajistil stálé místo u středočeského krajského soudu, kde je zatím jen na stáži. Co na to říkáte?

Vůbec to nebudu komentovat. Ale soudci jsou naprostí profesionálové a je úplně jedno, jestli jsou na stáži anebo někde jinde. Navíc ještě určitě bude probíhat odvolací jednání a budou to tedy posuzovat i jiní soudci.

I vzhledem k tomu, že jste si tento případ za den osvěžil, mám to chápat tak, že je celkem jasný a podložený důkazy?

Z mého pohledu naprosto jednoznačně. V obžalobě je řada důkazů, například i nepřímých, které na sebe navazují, ať už z mailové korespondence, z telefonních a prostorových odposlechů, ze sledovaček, navíc podpořeno u dvou skutků výpovědí paní Salačovou.

Svědčit má údajně až 78 lidí? Mohli by podle vás něco osvětlit?

Já jsem jich navrhl asi 45, jestli je jich 78, tak to nevím ani já. Jestli to někde řekl soudce Pacovský, tak je to možné, ale já se s ním skutečně v rámci transparentnosti vůbec nebavím a jediné, co jsme spolu zařizovali, bylo zajištění té techniky na přehrávání odposlechů.

Za obžalobou si nadále stojíte?

Naprosto.

Cítíte určité mrazení před začátkem tak sledované kauzy?

Víte, já už to dělám pětatřicet let, tak už jsem otrlý. Není to proces století, jak jste to nazvali vy novináři, ale velký proces to bude, ovšem není můj jediný. Mám jich za sebou dost, ale samozřejmě ne z politiky. Takže normálka.

Máte už alespoň v hlavě připravený závěrečný návrh s tresty pro obžalované?

Ten si každý státní zástupce musí připravit podle toho, jak vypadají výsledky hlavního líčení, a vzhledem k tomu, že tady má trvat tři měsíce, tak si teď nemůžu závěrečný návrh připravovat.

Uvedl jste, že zhruba před dvěma týdny Rath opět neuspěl s žádostí o propuštění z vazby.

Ano, žádal pouze doktor Rath, zbylá dvojice (Kateřina Pancová a Petr Kott) nikoli. Soud jeho žádost zamítl s tím, že stále hrozí možný útěk z vazby. Podali si proti tomu ale stížnost a navíc námitku podjatosti vůči předsedovi senátu, kterou soud zamítl. Není to ale pravomocné, a věc tedy bude řešit ještě nadřízený Vrchní soud v Praze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám