Hlavní obsah

Rusnok si jde do Sněmovny pro porážku

Právo, Oldřich Danda

Dnes se rozhodne o vládě Jiřího Rusnoka v hlasování o důvěře. Přestože mu v úterý po vnitrostranickém boji přislíbili hlasy soc. demokraté, komunisté a véčkaři, Rusnok nemá šanci ve Sněmovně uspět.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Jiří Rusnok se svou vládou důvěru ve Sněmovně podle všeho nedostane.

Článek

I s několika nezařazenými poslanci ho podpoří maximálně 95 ze 198 hlasů. Rusnok se však chystá vládnout další měsíce, než prezident Miloš Zeman sáhne ke druhému pokusu.

Chybět budou podle ujištění všech parlamentních stran jen dva věznění zákonodárci. David Rath bude mít jiné starosti, neboť právě ode dneška bude stát před soudem, a za mřížemi je odsouzený Roman Pekárek.

Podporu Rusnokovi slíbili vedle 54 soc. demokratů i komunisté (26) a s jednou výjimkou i jedenáctičlenný klub Věcí veřejných.

Důvěru vládě se chystá dát nezařazený Josef Dobeš, uvažují o tom i další bývalí poslanci VV Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí. Totéž zvažuje bývalý člen ODS Radim Fiala. Jednoznačně proti Rusnokově vládě se již vyjádřili Jiří Paroubek a Petr Benda.

Unikát: stínová vláda s většinou

Bývalá koalice ODS, TOP 09 a LIDEM však bude podle úterního prohlášení hlasovat jednotně proti. Má k dispozici většinu 101 hlasů a žádá druhý pokus. Koaliční lídři zopakovali, že sněmovní většinu se chystají předvést při hlasování o usnesení, ve kterém vyzvou prezidenta Miloše Zemana, který osobně přijde do Sněmovny lobbovat za svou i Rusnokovu vládu, aby druhý pokus svěřil šéfce Sněmovny Miroslavě Němcové (ODS).

Foto: Právo-ti

Sice to může pan prezident ignorovat, ale alespoň mu ukážeme, že ovládáme ve Sněmovně většinu,“ řekl Právu předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Koalice chce zároveň představit svou stínovou vládu. Byl by to mezinárodní unikát, neboť by měla parlamentní většinu.

Bez důvěry musí podat demisi

„Představíme vládu, kterou bychom chtěli, která v tom okamžiku bude stínová, ale která by se opírala o většinu ve Sněmovně. Předpokládáme, že by se snad pan prezident vracel k postupům obvyklým v této situaci a tuto vládu jmenoval,“ uvedl Schwarzenberg.

Nově by museli podle něj najít náhradu za ministra obrany Vlastimila Picka a také by nevraceli do funkce šéfa legislativní rady vlády Petra Mlsnu. Oba přešli do Rusnokova kabinetu.

Pokud vláda nezíská důvěru, musí ministři podle ústavy podat demisi. Vláda ale bude pokračovat, dokud prezident nejmenuje novou, což může trvat i několik měsíců. Zeman zatím nedal najevo, koho jmenuje premiérem v druhém pokusu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám