Hlavní obsah

Neutíkám z bitvy, natož z války, prohlásil po svém obratu Sobotka

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro Právo odmítl, že by jeho překvapivý návrh, aby strana podpořila úřednickou vládu Jiřího Rusnoka, byla prohra. Prioritou pro něj zůstává dovést sociální demokraty k volebnímu vítězství.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Článek

V rozhovoru pro sobotní Právo jste mluvil o svém zásadním střetu a politickém boji. Prohrál jste ho tedy?

Politický boj, který v soc. dem. vedu 23 let, jsem někdy vyhrál a někdy prohrál. Ale asi bych ho prohrál v okamžiku, kdy bych nebyl schopen už politiku strany žádným způsobem ovlivňovat. Což si myslím, že ta situace tu není.

Budu se snažit, aby soc. dem. do budoucna respektovala mínění svých voličů a hodnoty, které prosazuje. Že tato politika ještě prosazovat jde, ukazuje usnesení předsednictva a grémia. Je vyvážené, je v něm jak podpora Rusnokově vládě, tak podpora ústavních změn, abychom pojistili systém parlamentní demokracie.

Nejsem člověk, který by utíkal z bitvy a nota bene z války. Úkol, který mám od delegátů sjezdu, je jasný: dovést ČSSD k volbám, aby je vyhrála.

Ale ve svém názoru odejít ze Sněmovny, a tedy vládu nepodpořit, jste zůstal osamocen.

To si nemyslím. Jen jsem se rozhodl, že budu v této věci jako demokrat respektovat názory členů soc. dem. a jejich voličů.

Co říkáte tomu, že někteří vaši věrní by bojovali dál a byli zaskočeni vaším obratem?

Nemyslím si, že by pro ČSSD a naše voliče bylo dobře, aby se soc. dem. dramaticky rozdělila při hlasování, jak naznačovala diskuse, kterou jsme vedli. Jedna věc je ostrá debata uvnitř strany, druhá věc je nejednotný postoj, který by ČSSD nakonec projevila.

Ustoupil jsem ze své vyhraněné pozice a do závěrečného usnesení předsednictva jsem prosadil jasný postoj vůči principům parlamentní demokracie a změnám ústavy, včetně toho, že si od Rusnokovy vlády udržujeme odstup a zůstáváme v opozici.

To prostě není naše vláda a není to vláda soc. dem., ale budeme hlasovat tak, jak to chtějí naši voliči. Nepřejeme si návrat stojedničkové koalice, Rusnokovu vládu vidíme jako možnost oddálit návrat pravicové koalice.

Mají nyní příznivci Miloše Zemana v ČSSD navrch?

To si nemyslím, protože kdyby měli, tak by nepodpořili můj kompromis. Nebylo zcela zřejmé, jak hlasování předsednictva může dopadnout, navíc po katastrofálním Rusnokově výroku o hvězdné pěchotě v ČSSD.

Domníváte se, že vaše dny na postu předsedy jsou sečteny?

Myslím, že můj mandát je jasně daný. Byl jsem zvolen na dva roky. Moje dny by určitě byly sečteny, kdyby soc. dem. nevyhrála příští volby do Sněmovny.

Stále platí, že chcete druhý pokus pro sebe?

Je to reálná varianta. Záleží na pravicových stranách. Pokud si přejí návrat debaty na půdu Sněmovny, tak by měly možnost naši eventuální menšinovou vládu v rámci druhého pokusu tolerovat. Ale ještě předtím, než budeme mluvit s prezidentem, nebude soc. dem. zaujímat nějaké závazné stanovisko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám