Hlavní obsah

Vedra nepolevují, padlo 62 teplotních rekordů

Pokračující vedra přinesla v úterý na rekordy na 62 stanicích ze 113, které teploty měří déle než 30 let. Nejvíc, 36,1 stupně Celsia, naměřili ve Strážnici na Hodonínsku. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Několik rekordů padlo na jižní Moravě. Ve Strážnici na Hodonínsku meteorologové naměřili 36,1 stupně Celsia, což je o stupeň víc než dosavadní loňské maximum. V Lednici na Břeclavsku padl taktéž loňský rekord, který byl o desetinu stupně nižší než nové maximum, kdy meteorologové naměřili 34,8 stupně. V Dyjákovicích naměřili 35 stupňů, což je stejně jako v roce 1994.

Na 35,7 stupně se oteplilo v Ostravě Porubě, 35,2 stupně bylo v Bělotíně na Přerovsku a 35,1 stupně ve Staňkově na Domažlicku. Nad 34 stupňů vystoupala teplota na řadě dalších míst po celé republice, například v Českých Budějovicích, Praze, Hradci Králové nebo Plzni.

Vedra až kolem 38 stupňů budou panovat do čtvrtka, na jihovýchodě Moravy mohou být do pátku. Poté přijde studená fronta spojená s přeháňkami a bouřkami. Teploty se pak mají o víkendu a v příštím týdnu pohybovat mezi 20 a 25 stupni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám