Hlavní obsah

Pecina ve druhém kole za Rusnoka a Fischer ven? Blbost, zní z vlády i ČSSD

Okamžitě poté, co grémium ČSSD schválilo návrh podpořit Rusnokovu vládu, se vyrojila spekulace, co za otočkou Bohuslava Sobotky a jednomyslným usnesením může být. Český rozhlas s odvoláním na anonymní zdroje z ČSSD uvedl, že strana kývla na Rusnoka po ujištění z Hradu, že druhý pokus nedostane stojedničková trojkoalice ODS, TOP 09 a LIDEM v čele s Miroslavou Němcovou, nýbrž Martin Pecina.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Pecina v České televizi

Článek

Tento ministr vnitra by podle této spekulace postoupil do funkce premiéra, zatímco ekonom Jiří Rusnok by se stal ministrem financí po Janu Fischerovi, který se znemožnil nevyjasněným bleskovým splacením pěti miliónů za neúspěšnou prezidentskou kampaň. ČSSD stejně jako komunisté či pravice Fischera kvůli  této neprůhlednosti kritizuje.

„Není to pravda. Funkci premiéra mi nikdo nenabídl,“ reagoval pro Právo Pecina.

„Co je to za blbost?“ řekl ke spekulaci člen vedení ČSSD. „Je to blbost z rádia Jerevan,“ přidal se další.

Zeman bude muset premiéra řešit

Nicméně po očekávaném neúspěchu Rusnokova kabinetu ve středu ve Sněmovně bude na tahu prezident Miloš Zeman. Bude muset řešit otázku, koho jmenovat novým premiérem, neboť vláda bez důvěry musí podat podle ústavy demisi.

Kancléř Vratislav Mynář v posledních dnech opakovaně ujišťuje, že všechny možnosti jsou otevřené - to, že by šanci dostal šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, nebo Němcová, nebo další - podle Zemana odborník - a to opět Rusnok, případně někdo další.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám