Hlavní obsah

Když Rusnok neuspěje, představí bývalá koalice vlastní kabinet

Právo, Novinky, ČTK, rsk, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud premiér Jiří Rusnok ve středu se svým kabinetem nezíská důvěru, představí strany bývalé koalice vlastní kabinet. Po jednání předsednictva TOP 09 to uvedl šéf strany Karel Schwarzenberg, který věří, že by prezident Miloš Zeman takovýto kabinet jmenoval. Premiér Rusnok v úterý jedná se zástupci stran o možné podpoře.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

„Představíme vládu, kterou bychom chtěli, která v tom okamžiku bude stínová, ale která by se opírala o většinu ve Sněmovně. Předpokládáme, že by se snad pan prezident vracel k postupům obvyklým v této situaci a tuto vládu jmenoval," řekl novinářům Schwarzenberg v souvislosti s dalšími možnými kroky pro případ, že Rusnok neuspěje.

ODS, TOP 09 a LIDEM spoléhají na to, že mají, na rozdíl od Rusnoka, ve Sněmovně 101 hlasů. Úřednický kabinet odmítají.

Předsedkyně LIDEM Karolína Peake nechtěla o případném personálním složení vlády spekulovat. „Zatím žádná dohoda uzavřena nebyla. Očekávám, že Miroslava Němcová přijde s návrhem na složení,“ sdělila Právu. Právě Němcová (ODS) je nominantkou stran na případnou premiérku.

Kalousek nemá o Zemanovi iluze

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v České televizi uvedl, že nečeká, že by se prezident Miloš Zeman choval po případném neúspěchu Rusnokova kabinetu zodpovědně.

„Já si příliš velké iluze o jeho zodpovědnosti nedělám,” řekl Kalousek, podle něhož bude mít jeho strana připraven scénář dalšího vývoje. „Prezident nehraje tuto hru čistě,” konstatoval Kalousek. Nechce proto odkrývat karty.

Rusnok věří v podporu VV

Podporu Rusnokovi naopak zvažuje 11 poslanců Věcí veřejných (VV). „Z jejich vyjádření jsem nabyl dojmu, že v naprosté většině se chystají k vyslovení důvěry,” řekl premiér po jednání s poslanci VV. Podle Rusnoka se požadavky véčkařů v naprosté většině shodovaly s programovým prohlášením kabinetu.

Podle něj si musí poslanci vybrat mezi stabilitou země na straně jedné a politikařením a chaosem na straně druhé. O případném vládnutí v demisi nechtěl Rusnok spekulovat. „Pak se uvidí,” odkázal novináře na další vývoj.

Podle šéfky klubu Kateřiny Klasnové si véčkaře už v pondělí večer naklonil ministr zemědělství Miroslav Toman.

„S ministrem jsme jednali o neudržitelné situaci ve státním podniku Lesy ČR. Přislíbil nám, že přehodnotí kontroverzní dokument Dřevěnou knihu (tu představil v roce 2010 tehdejší ministr zemědělství Ivan Fuksa z ODS – pozn. red.), obmění vedení i dozorčí radu. Vypadá to jako pozitivní signál, ale není to pro rozhodování o podpoře Rusnokově vládě to nejdůležitější,“ řekla Právu Klasnová.

Nejednotná ČSSD

Během odpoledne se sejde předsednictvo ČSSD se svými poslanci a také 26členný poslanecký klub KSČM. Komunisté o podpoře uvažují, stanovisko sdělí v půl čtvrté po jednání s Rusnokem.

Sociální demokracie disponuje 54 poslanci, špičky strany se kvůli podpoře úřednického kabinetu v posledních dnech přely. Zatímco předseda strany Bohuslav Sobotka vládu podpořit nechce a navrhne, aby poslanci ČSSD před hlasováním opustili sál, první místopředseda a jihomoravský hejtman Michal Hašek prosazuje hlasování ve prospěch Rusnokova kabinetu. [celá zpráva]

Haškovo stanovisko v pondělí podpořili hejtmani, většinou členové sociální demokracie. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám