Hlavní obsah

Ministerstvo žádá v kauze Rath náhradu škody 56 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) žádá v kauze poslance Davida Ratha náhradu škody 56 miliónů korun. Jde o peníze vyplacené úřadem na projekty, které měly být dotovány z evropských fondů. Evropská unie však po vypuknutí korupční aféry výdaje ministerstvu neproplatila. Uvedl to v úterý Český rozhlas - Radiožurnál.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath přichází k soudu.

Článek

Případ poslance a středočeského exhejtmana Ratha (dříve ČSSD) a dalších deseti lidí má Krajský soud v Praze začít projednávat ve středu. Skupina je obviněna z korupce a manipulace se zakázkami.

MMR se u soudu přihlásí o náhradu škody. "Byla vyčíslena na základě dvou projektů, kde už došlo k proplacení peněz z Regionálního operačního programu Střední Čechy, které jsou vlastně propláceny z rozpočtové kapitoly ministerstva pro místní rozvoj," řekla Radiožurnálu mluvčí úřadu Jana Jabůrková. "Kdo částku zaplatí, to určí soud," dodala.

Média původně uváděla, že škoda způsobená ministerstvu činí až 200 miliónů korun.

"To je celková hodnota zmíněných projektů, ale částka, kterou na ně ministerstvo proplatilo, a která poté nebyla do rozpočtu ministerstva vrácena z evropských fondů, činí oněch 56 miliónů," řekla Jabůrková.

Původně se chtěl jako poškozený připojit i Středočeský kraj. Hejtmanství ovšem nedávno oznámilo, že podle právního posudku, který si nechalo zpracovat, kraji škoda v souvislosti s kauzou Rath nevznikla. Hejtmanství nechalo prověřit čtyři tendry na nákup vybavení pro krajské nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám