Hlavní obsah

Kraje odsouhlasily podporu Rusnokovi, proti byl jen Hudeček

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Asociace krajů České republiky (AKČR) odsouhlasila, že bude podporovat vládu Jiřího Rusnoka. Na pondělním hlasování toto stanovisko podpořilo 12 hejtmanů ze 14. Zdržel se liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Pražský primátor Tomáš Hudeček hlasoval proti usnesení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Hašek

Článek

Kraje tak přijaly stanovisko, které deklaruje podporu Rusnokově vládě ze strany krajů a zároveň apeluje na poslance, aby Rusnokovu kabinetu vyslovili důvěru. „Česká republika už podle našeho názoru nepotřebuje další politikaření,” zdůvodnil to šéf asociace Michal Hašek (ČSSD). „Jsme přesvědčeni, že Česká republika teď potřebuje udržovací kabinet,” dodal.

Pro usnesení v pondělí hlasovalo 12 hejtmanů. Liberecký Martin Půta se zdržel, pražský primátor Tomáš Hudeček hlasoval proti usnesení.

Hašek se kvůli návrhu už v pátek dostal do sporu právě s Půtou. Ten mu vyčítal, že tímto politizuje sdružení krajů. [celá zpráva]

Hejtmani se mají vyjadřovat, tvrdí Hašek

Šéf Asociace krajů ale tento názor v pondělí odmítl s tím, že výkon funkce hejtmana je výkonem politické funkce. „Je tedy logické, že máme právo na názor na aktuální politické dění na celostátní úrovni,” řekl Hašek.

Dodal, že s názorem hejtmanů ještě v pondělí seznámí jednotlivé strany zastoupené ve Sněmovně i nezařazené poslance.

Kritika z ODS

Haškovo počínání kritizoval i místopředseda ODS Jiří Pospíšil, podle něhož jde primárně o vnitrostranický souboj ČSSD. „Michal Hašek proměňuje Asociaci krajů z nepolitické organizace do platformy pro hlásání svých vlastních postojů a názorů ve vrcholícím vnitrostranickém souboji o vedení ČSSD,” uvedl Pospíšil.

Podobně se vyslovil i šéf poslanců TOP 09  a Starostů Petr Gazdík, podle něhož Hašek AKČR politizuje, byť není třetí komorou parlamentu. Usnesení proto považuje za hloupé.

Naopak šéf ČSSD Bohuslav Sobotka rozhodnutí přivítal. „Bývalý ministr financí a místopředseda TOP09 Miroslav Kalousek nechával kraje vyhladovět a snažil se, aby finančně zkolabovaly. Chceme, aby se lidem dobře žilo, proto je třeba přivítat, že nová vláda ukončí válku s kraji a pomůže řešit jejich problémy. Je to však pouze jedna z mnoha skutečností, kterou bude muset ČSSD při svém zítřejším rozhodování zohlednit," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám