Hlavní obsah

Nemocnice už nesmí poskytovat nadstandardy

Praha

Od pondělka není možné připlatit si za lepší nitrooční čočku, lehčí sádru a některá očkování. Ve Sbírce zákonů totiž vyšel zákaz nadstandardů, o kterém nedávno rozhodl Ústavní soud (ÚS). Jeho verdikt tak začal pondělkem platit a nemocnice nesmějí nadstandardy poskytovat.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

V nemocnicích, které mají smlouvu se zdravotní pojišťovnou, si pacienti od pondělka už nemohou doplatit rozdíl mezi tím, co hradí zdravotní pojišťovna, a cenou nadstandardu. Nadále mohou nadstandardy poskytovat soukromá zařízení, která nemají smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Pacienti si tam ale nadstandard zaplatí celý.

Rozhodnutí ÚS se netýká nadstandardů, které nesouvisejí s péčí, takže si pacienti dál budou připlácet například za lepší pokoj.

Ústavní soud rozhodl o zrušení nadstandardů 2. července s tím, že vymezení ve vyhlášce nestačí. Konec nadstandardů do doby, než je nově vymezí zákon, potvrdil legislativní náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek. "Nález ÚS, který dnes (v pondělí) byl publikován, znamená, že pacienti se už nebudou moci finančně podílet na péči, která je hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Nemohou si připlatit rozdíl mezi cenou výkonu a úhradou ze zdravotního pojištění ani si materiál, vylehčenou sádru, nitrooční čočku, zaplatit sami, protože zákon to neumožňuje," konstatoval.

Někde s nadstandardy skončili už dřív

V zařízeních, která mají smlouvu se zdravotní pojišťovnou, si pacienti nebudou moci podle právního výkladu ministerstva zaplatit ani nadstandard celý.

Jednotlivé nemocnice dosud k verdiktu soudu přistupovaly různě. Některé například pacientům sdělovaly, že dokud nevyjde upřesnění postupu ve vyhlášce, nebudou je k výkonům s nadstandardním materiálem brát. Jiné zase tuto možnost poskytovaly, ale aktivně ji nenabízely. Nyní už nemohou tato zařízení nadstandardy poskytovat, protože podle soudu musí být nadstandard vymezen v zákoně a jednotlivé nadstandardy vyjmenovány v jeho příloze.

"Sdělíme pacientům, že poskytnout nadstandard u nás už není možné. A pokud chtějí lepší oční čočku nebo lehčí sádru, musejí jít jinam. Zákon obcházet nebudeme," řekla například mluvčí Fakultní nemocnice Motol Pavlína Danková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám