Hlavní obsah

Zemská výstava už přilákala 150 tisíc návštěvníků

Právo, ČTK, Vladimír Vácha
Vyšší Brod

O Zemskou výstavu, kterou letos poprvé společně s Horním Rakouskem pořádá i Jihočeský kraj, je velký zájem. Do soboty si od konce dubna její expozice ve čtyřech městech Freistadtu, Bad Leonfeldenu, Českém Krumlově a Vyšším Brodě, prohlédlo už 150 000 návštěvníků.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Jitka Nedorostová přímá gratulaci od hejtmana Jiřího Zimoly.

Článek

Právě areál kláštera ve Vyšším Brodě přivítal toho sto padesáti tisícího. Byla jím Jitka Nedorostová z Hodic u Telče.

„Zastavili jsme se tady s manželem a dcerou náhodou. Vlastně jsme ani o samotné výstavě nevěděli, ale chtěli jsme si při zpáteční cestě z dovolené na Šumavě prohlédnout  zdejší klášter. Samozřejmě, je to pro mě příjemné překvapení,“ řekla Právu po té, co se dozvěděla od hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD), že mimo drobných dárků ji čeká i víkendový pobyt s rodinou v třeboňských lázních.

Jedním z největších lákadel výstavy je Závišův kříž a nové expozice ve vyšebrodském klášteře. Kříž patří k nejvzácnějším relikviářům světa. Byla pro něj v prvním patře klášterního kostela Nanebevzetí Panny Marie vybudována nová klenotnice. Z bezpečnostních důvodů je v těžko přístupném interiéru.

"Zatím se dostalo na každého zájemce, který jej chtěl spatřit, skupinky turistů po 12 osobách se u kříže poměrně svižně střídají. Pro zdravotně postižené, kteří se po točitých schodech nahoru nedostanou, je k dispozici replika kříže v přízemí," uvedl kurátor klášterních sbírek Jiří Franc.

V klášteře byl Závišův kříž od roku 1279 do roku 1941 vystavován o svátcích. Po zestátnění kláštera se stal součástí chrámového pokladu katedrály svatého Víta v Praze, v roce 1994 se vrátil do Vyššího Brodu. Od posledního návratu byl umístěn v trezoru a mniši jej uctívali v utajeném režimu například na Velký pátek.

V roce 2010 byl Závišův kříž prohlášen národní kulturní památkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám