Hlavní obsah

Prožívám teď zásadní politický zápas, tvrdí o sporech v ČSSD Sobotka

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro Právo přiznal, že prožívá jeden ze zásadních zápasů ve své politické kariéře. Sobotka se netají kritickým názorem na vládu Jiřího Rusnoka. Domnívá se, že kabinet ve středu důvěru nezíská.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Článek

Jak byste popsal svůj zápas v ČSSD týkající se vlády Jiřího Rusnoka z hlediska politické kariéry? Považujete ho třeba za nejzásadnější, nebo jste zažil důležitější střety?

Je to jeden z těch zásadnějších zápasů. Asi bych se bránil označení nejzásadnější. Je to ale jeden z těch zásadních zápasů, který musíte čas od času v politice podstupovat.

Co si myslíte o vyjádření Michala Haška, že se ČSSD musí nyní rozhodnout mezi prezidentem Zemanem a Miroslavem Kalouskem?

Je to zjednodušení situace. Mně z toho úplně zmizela ČSSD. Myslím si, že soc. dem. by se především měla rozhodnout tak, aby byla schopna prosazovat soc. dem. program, a to na základě mandátu, který dostaneme od voličů v příštích volbách.

Nemyslím si, že se musíme rozhodovat mezi Zemanem a Kalouskem. Rozhodujeme se nyní mimo jiné tak, abychom zabránili návratu pravicové vlády. Současně se musíme rozhodovat odpovědně k ČR a k pravidlům, která by měla fungovat bez ohledu na to, jak probíhá souboj mezi pravicí a levicí.

Koneckonců soc. dem. není nějaká levicově populistická strana, které jde jen o moc. My máme dlouhou tradici a už z našeho názvu vyplývá, že nejde pouze o prosazování sociální spravedlnosti, solidarity, ale také o demokratický politický systém. A soc. dem. vždy usilovala o to, aby svůj program prosazovala v rámci demokratických pravidel hry.

My teď máme levicového prezidenta, který hodnotově v řadě oblastí se soc. dem. přirozeně souzní. Ale nevíme, kdo bude zvolen příštím prezidentem. Může být pravicově orientovaný, může to být někdo, kdo nebude sdílet demokratické hodnoty. Máme povinnost udělat vše, aby v budoucnu v ČR platila demokratická pravidla hry.

Podle Haška jste ve shodě v názoru, že se ČSSD octla na dějinné křižovatce. Je tomu tak?

Nevím, jestli je to dějinná křižovatka. V každém případě je to křižovatka a na ní se rozhodne, jestli se soc. dem. nevzdá části svých hodnot, rozhodne se o tom, jestli zůstane samostatnou politickou stranou. Myslím, že nepotřebujeme v České republice dvoje zemanovce. Koneckonců se rozhodne o tom, zda budeme mít dostatek vnitřní síly, abychom tuto křižovatku prošli, aniž by se soc. dem. rozdělila. To si přeji a udělám pro to všechno.

Michal Hašek předpokládá, že v soc. dem. zvítězí většinové stanovisko, v jeho pojetí podpora Rusnokově vládě. Vy také chcete přesvědčit spolustraníky a naznačujete třeba možnost odchodu z jednacího sálu Sněmovny, což by vládě neumožnilo existenci. Neskončí to rozkolem v ČSSD?

My se blížíme k rozhodnutí v rámci vnitrostranické debaty. Soc. dem. je demokratická strana. Od samého začátku se netajím svojí skepsí k tomu, co vůbec může přinést nejenom úřednická, ale jakákoliv vláda na půdě současné staré Sněmovny. Tady totiž není žádná levicová většina, která by jakékoliv vládě umožnila korigovat, změnit, zrušit reformy, které tady zaváděly pravicové vlády, ať už Topolánkova, nebo Nečasova.

Čili výsledek práce jakékoliv vlády, která vznikne teď bez voleb, bez nového mandátu občanů, bude dříve nebo později zklamáním. Nechci, aby soc. dem. občany zklamala, abychom se podíleli na vytváření iluze, která prostě za několik měsíců nebude platit.

Lidé místo toho, aby hledali alternativu v dlouholeté opozici, kterou soc. dem. poctivě a razantně byla, by pak hledali alternativu někde úplně jinde – u populistů a u komerčních politických stran. Proto chci, aby v diskusi soc. dem. zazněl i tento, podle mého názoru spíše realistický názor na současnou situaci.

Na druhou stranu je jasné, že lidé vnímají pád Nečasovy vlády jako obrovskou úlevu. Oslavují to nejenom soc. dem. a levicoví voliči, ale podle mého názoru většina občanů ČR. Řekl bych, že kromě pana Kalouska, paní Němcové a několika funkcionářů ODS a TOP 09 si návrat stojedničkové vlády v naší zemi bez voleb nikdo nepřeje a že by to pro občany bylo velmi nepříjemné překvapení.

Myslím si, že rozhodnutí soc. dem. proto není úplně černobílé. Nedá se redukovat jenom na to, jestli vládu podpoříme, nebo nepodpoříme. Současně bychom měli také občanům říci, co bude potom, až se odehraje ono ostře sledované hlasování o vyjádření důvěry vládě.

Zatím nevidím žádnou většinu, která by za touto vládou ve Sněmovně stála. Je pravděpodobné, že vláda důvěru nezíská. Pak se musíme bavit o tom, jaké budou následující kroky ČSSD. Protože náš cíl není teď to středeční hlasování.

Co je tedy cílem ČSSD?

Naším cílem je dovést zemi k volbám, v těch získat mandát od občanů pro soc. dem. politiku. A já mám teď uprostřed diskusí, které vypadají velmi dramaticky, pocit, že řada soc. dem. úplně ztratila ze zřetele ten náš hlavní cíl. A tím je, aby ČSSD vyhrála příští volby.

Celý rozhovor s Bohuslavem Sobotkou si přečtěte v sobotním Právu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám