Hlavní obsah

Rusnok: Podle ústavy můžeme vládnout i bez důvěry

I bez získání důvěry ve Sněmovně může úřednický kabinet podle ústavy vládnout dál třeba několik měsíců v demisi, řekl premiér Jiří Rusnok serveru Aktuálně. Argumentoval například vládou Mirka Topolánka, která fungovala v demisi přes čtyři měsíce. Poslanci budou jednat o důvěře Rusnokově vládě na schůzi od středy 7. srpna.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Jiří Rusnok

Článek

ODS a TOP 09 budou podle svých zástupců hlasovat proti, ČSSD, KSČM i VV budou o podpoře kabinetu ještě jednat.

Podle Rusnoka legitimita jeho vlády vyplývá z Ústavy České republiky. Když od poslanců jeho kabinet nedostane důvěru, podá demisi, ale i pak prý může vládnout dál. "Z ústavy to možné je, dokonce je to možné z hlediska ústavních zvyklostí. Pokud vím, Topolánkova vláda vládla čtyři a půl měsíce," řekl serveru premiér.

Politické kroky je podle něj možné po určitou dobu provádět i bez mandátu z voleb či od Sněmovny. "Dlouhodobě určitě ne. Krátkodobě v našem ústavním systému, jak je zřejmé, tak ano. Byly tady jiné vlády bez mandátu a konaly. V demisi paní ministryně Hanáková jmenovala šéfa Národní galerie - tam nebyla ani ta komise jako v případě Národního divadla," uvedl Rusnok.

"Čili netvařme se, že se tady ocitlo nějaké zjevení z Marsu, invazivní komando, které najednou v té úžasně fungující české politické kultuře činí nějaké záhadné kroky. Krátkodobě nezbytné manažerské kroky činit je třeba," míní.

Naivní romantické představy

Co se týká personálních změn prováděných vládou, uvedl, že například v Českých drahách jsou v pořádku, neboť je to firma, která se blíží hraně zadluženosti. "Nedovedu si představit, že by mě nechali sedět ve firmě, kde bych tlačil investice do produktů, které by našemu akcionáři přinášely ztráty," prohlásil.

Situace kolem Národního divadla, jehož ředitel Jan Burian byl hodinu po nástupu do funkce odvolán novým ministrem kultury Jiřím Balvínem a o den později opět jmenován, je prý vyřešena.

"Pan ministr měl poněkud naivní romantickou představu, že by bylo dobře, aby byly funkce v kultuře obsazovány otevřeným výběrovým řízením. Ale jak se ukazuje, kulturní fronta toho nežádá. Já žádný problém s panem Burianem nemám, ten ještě nic nepokazil, naštěstí, tak ať se v té funkci předvede," řekl Rusnok.

Do Sněmovny ani jinam premiér kandidovat nehodlá a také neplánuje vstoupit do Strany práv občanů - Zemanovci (SPOZ). "Vylučuji to," oznámil.

Zato by po konci ve funkci premiéra rád zamířil do bankovní rady České národní banky. "Budu se živit tím, čím jsem se živil doposud, a jak jsem veřejně několikrát říkal, pokud pan prezident setrvá na svém názoru, že bych byl dobrým kandidátem do bankovní rady ČNB, tak půjdu do bankovní rady," řekl Rusnok serveru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám