Hlavní obsah

Zeman má držet dietu. Denně jen malé pivo a krabička cigaret

Právo, Novinky, val, per
Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman má lehčí formu cukrovky, a lékařům proto slíbil, že bude držet dietu. Uvedli to členové jeho konzilia, které v pátek uspořádalo první tiskovou konferenci. Ti mu také doporučili výrazně omezit alkohol a kouření.

Prezident Miloš Zeman hůř chodí kvůli onemocnění nervůVideo: Novinky

 
Článek

Nejvyšší představitel konzilia, ministr zdravotnictví Martin Holcát, uvedl na dotaz Práva, že Zemanovi doporučili vypít denně maximálně třetinku piva a snížit kouření o polovinu. To prý u Zemana znamená, že by měl nově vykouřit „jen” krabičku cigaret denně.

Lékaři potvrdili, že Zeman má cukrovku druhého typu a trpí onemocněním nervů, kvůli kterému hůř cítí nohy od kotníku dolů. „Je to, jako kdybychom měli od kotníku dolů protézu, kdy člověk hůř cítí podložku, hůř cítí pohyb,“ řekl fyzioterapeut Pavel Kolář.

Foto: Michal Doležal, ČTK

TK lékařského konzilia Miloše Zemana. Na snímku zprava ministr zdravotnictví Martin Holcát, přednosta 4. Interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice Aleš Žák a přednosta Kliniky rehabilitace 2. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Motol Pavel Kolář.

Zeman podle nich podstupuje středně intenzivní léčbu. Doporučili mu více pohybu, omezit kouření a držet dietu. „Přímo s panem prezidentem jsme se dohodli, že bude držet dietu, a přislíbil, že ano,“ řekl Holcát.

Stav se prý zlepšuje

„Je důležité, aby měl pan prezident trošku pohybovou zátěž,“ upřesnil Kolář. „Ale samozřejmě je těžké u pacientů měnit jejich životní styl,“ dodal. Podle něj by měl prezident rovněž trénovat citlivost končetin.

Lékaři se nicméně shodli, že se Zemanův stav spíš zlepšuje. „Kdyby se zhoršil stav diabetu, mohlo by to výrazně ovlivnit situaci. Ale my si myslíme, že se nezhorší,“ řekl Holcát.

Ten také doplnil, že se konzilium bude scházet zhruba jednou měsíčně.

Anketa

Myslíte si, že se prezident podvolí lékařům a omezí své požitky?
Ano
22,7 %
Ne
77,3 %
Celkem hlasovalo 4207 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám