Hlavní obsah

Rodinu paterčat hlídá kvůli výhrůžkám policie

Právo, Stáňa Seďová, Radek Plavecký

Místo toho, aby se matka historicky prvních českých paterčat těšila domů z porodnice, kterou příští týden opustí po dlouhých měsících, má rodina strach. Z výhrůžek a rasistických útoků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Třiadvacetiletá Alexandra Kiňová z Milovic a její druh Antonín Kroščen, kterým se narodila paterčata.

Článek

Proto nechce maminka Alexandra Kiňová ukázat své děti ani prozradit, kdy přesně s miminky, která přišla na svět 2. června, pojede domů. Tlak a zároveň obavy se podle ní už nedají vydržet.

„Děti i já jsme v úplném pořádku. Není pravda, že bych já podstupovala nějaký operační zákrok, a proto nás měli propustit později, než bylo plánováno. Ale jak už jsem řekla tisíckrát, miminka ukazovat nebudu a také nechci, aby se vědělo, kdy přesně nás propustí. Už chci mít klid. Některé dny nedělám nic jiného, než zvedám telefony. Přeju si, aby nás lidé nechali být,“ poznamenala pro Právo třiadvacetiletá Kiňová.

Obavy má i z příchodu do nového domova.

„Rodinu už nyní hlídá policie. V momentě, kdy byl jednou televizí odvysílán dům, ve kterém je byt, kde bude maminka s partnerem a dětmi bydlet, hned přišla řada dopisů, kde jim vyhrožují, že je zabijí,“ řekla mediální zástupkyně maminky paterčat Romana Fišerová.

„Mají reálnou obavu z rasistických útoků. Já jsem nyní v domě, a kdybych tu v ulici někoho uviděla, okamžitě volám policii,“ potvrdila Fišerová ostražitost příbuzných.

Klíče si už převzali

Radnice města Milovice zatím řeší materiální zabezpečení celé rodiny.

„Rodina paterčat už si převzala klíče od nového bytu. Nyní už je to v jejich režii, my jsme byt připravili a oni si ho převzali,“ sdělila Právu Vladislava Slováková z oddělení správy majetku města Milovice.

Foto: Ústav pro péči o matku a dítě

Ústav pro péči o matku a dítě zveřejnil fotografie dětí.

Obec poskytla rodině třípokojový byt o rozloze 112 čtverečních metrů.

Rodina by tam měla platit něco málo přes sedm tisíc korun jako holý nájem. K tomu je třeba připočítat další náklady na vodu, teplo a elektřinu a další služby.

Radnice předpokládá, že by rodina měla být schopna všechny tyto platby pokrýt díky sociálním příspěvkům a přídavkům na bydlení.

O nervózní situaci kolem paterčat i v samotném Ústavu péče o matku a dítě svědčí i překotně zrušená tisková konference, jejíž konání avizovala porodnice ve čtvrtek dopoledne.

Za hodinu a půl však vyhlásila, že brífink k propuštění paterčat do domácí péče se ruší. „Na základě nepředpokládaných a nezměnitelných okolností se vedení Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze 4-Podolí rozhodlo ustoupit od konání tiskové konference. Co přesně je k tomu vedlo, sama nevím,“ poznamenala Jana Gabrielová z mediální agentury zastupující porodnici.

O jejím zrušení ve čtvrtek po poledni ještě nevěděla ani hlavní aktérka události.

„Já i paní Kiňová jsme počítaly s touto tiskovkou, už se zařizovalo i hlídání a ani k jedné z nás se nedoneslo, že ji odvolali. Důvodem však určitě není maminka ani děti,“ ujistila Fišerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám