Hlavní obsah

Rusnokova vláda se zaměří na hospodářský růst a evropské fondy

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda premiéra Jiřího Rusnoka v pátek schválila návrh svého programového prohlášení. S ním příští středu předstoupí před Sněmovnu s žádostí o vyslovení důvěry. Podle premiéra se vláda pokusí obnovit důvěru „ve veřejné a státní instituce“, hodlá oživit ekonomiku, která několik posledních kvartálů klesá.

Premiér Rusnok představil programové prohlášení vládyVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Podle premiéra chce vláda rovněž zachránit a oživit pracovní místa, nastartovat čerpání evropských fondů, dohlížet na ceny energií a podporovat výzkum. Rusnok hovořil rovněž o životním prostředí, o nutnosti intervencí k plynulosti financování zdravotnictví i o navýšení počtu policistů.

„Nebudeme si dávat stachanovské závazky,“ uvedl premiér v reakci na dotaz ohledně vybalancování příjmů a výdajů, které přinesou plánovaná opatření. „Máme to pod kontrolou,“ dodal Rusnok.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Jiří Rusnok představil programové prohlášení voády

Do Sněmovny pošle vláda programové prohlášení již v pátek.  Premiér již předem avizoval, že materiál bude stručný a věcný.

U pravice si vláda neškrtne

Získat podporu pro svůj program má kabinet od komunistů, sociálních demokratů a VV. Pokud by se všichni poslanci z těchto stran rozhodli hlasovat pro, ani tak by to Rusnokovi nestačilo. Strany budou  o podpoře teprve jednat. Rusnok naopak nemůže počítat s hlasy ODS, TOP 09 a LIDEM, jejichž představitelé kabinet odmítají.

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska vláda ”jak svým samotným vznikem, tak svými praktickými kroky představuje destabilizaci a ohrožení systému jako takového”. ”Podrobná diskuse o prioritách jejího programového prohlášení by proto byla jen odváděním pozornosti od zásadního problému k detailům a zastírala by skutečný stav věci,” uvedl v pátek Kalousek.

Premiér chce s představiteli stran jednat ještě příští týden v úterý. Například občanští demokraté však premiéra na jednání zvát nehodlají, neboť jeho vláda je podle nich nelegitimní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vedení ODS, zleva Zbyněk Stanjura, Miroslava Němcová, Jiří Pospíšil, Martin Kuba, Petr Bendl, Jan Zahradil, Tomáš Chalupa, Marek Benda, Pavel Blažek, Jaroslav Kubera a Přemysl Sobotka.

„Vláda podle ústavy má být sestavovaná na základě dohody politických stran, které si na dobu čtyř let zvolili občané republiky, nikoli nezávisle, nebo dokonce proti jejich vůli. ODS navíc nesouhlasí s razantními personálními zásahy vlády, které realizuje bez důvěry Poslanecké sněmovny,” oznámilo grémium strany.

Napovědět mohou páteční jednání ČSSD a KSČM. Část sociálních demokratů podporu vládě zvažuje, další v čele s předsedou Bohuslavem Sobotkou vůči ní mají výhrady.

Balvínovy kroky vzbudily nevoli

Situaci eskalovala i rozhodnutí některých ministrů, kteří ještě před hlasováním o důvěře sáhli ve svých resortech k personálním změnám. Ministr dopravy Zdeněk Žák vyměnil vedení Českých drah v čele s generálním ředitelem Petrem Žaludou  a změny chystá i ve Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) či Řízení letového provozu. [celá zpráva]

Ještě větší ohlas mělo čtvrteční rozhodnutí ministra kultury Jiřího Balvína odvolat šéfa Národního divadla Jana Buriana. Ten se měl ve čtvrtek ujmout funkce. Krok rozhořčil politiky napříč spektrem i vedení souborů a herce. Ti ve čtvrtek začali houfně podávat protestní výpovědi. [celá zpráva]

Rusnok v pátek nařídil Balvínovi, aby Buriana do funkce vrátil. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám