Hlavní obsah

Mrtvé Češky v Egyptě mohly být otráveny jedem, míní lékař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jiřího Hladíka, který je přednostou Ústavu soudního lékařství fakultní nemocnice na Královských Vinohradech, překvapily detaily z nalezení dvou Češek, které zemřely v Egyptě. Poloha dívky, kterou znázorňoval ředitel egyptské nemocnice, podle Hladíka neodpovídá poloze, která bývá u otrav po požití potravy. Lékař to řekl televizi Prima.

Foto: Věra Keilová, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Po zkušenostech bych se jednoznačně přikláněl k tomu, že se jedná o otravu, která byla jiného původu než z potravy. To znamená klasická násilná smrt v důsledku podání jedu,” uvedl Hladík, který je soudním znalcem.

„Bylo-li by to z jídla, pak vezmeme-li hmotnost dospělé ženy a sedmiletého děcka, tak ten hmotnostní rozdíl je tam výrazný. Proto asi při tom užití jídla by došlo dříve ke smrti toho děvčete a následně, až později, té matky,” dodal.

„Bakteriální onemocnění, které by vedlo ke smrtelné otravě v průběhu několika hodin z potravy, není,” konstatoval Hladík po zhlédnutí rozhovoru s ředitelem egyptského ústavu.

Otec podle vyjádření ředitele nemocnice Thebs v Hurgadě Hesmana Hameda vypověděl, že sledoval několik hodin televizi a měl za to, že jeho žena s dcerou spí ve vedlejším pokoji.

Všichni jsme měli zažívací potíže, popsal muž

Muž popsal pro Českou televizi, co se osudný den stalo. "Celý den jsme leželi v posteli, (manželka a dcera) mezitím zvracely a pak začaly mít průjem," uvedl Čech. Do hotelového komplexu rodina přijela v pátek, žaludeční potíže měli prý všichni od pondělního rána. Jedli pouze v hotelu, areál neopustili.

"Já jsem byl na tom nejhůř, protože já jsem chodil zvracet tak šestkrát za hodinu, možná patnáctkrát. Dcera s manželkou to neměly takové strašné jako já," uvedl. Hotelový pokoj prohledala policie, vyslechla i českého turistu. "Nedokážu si to vysvětlit, jakým způsobem se to mohlo stát," dodal muž.

Podle zástupce cestovní kanceláře je muž již v pořádku, ale zoufalý a zdrcený. K dispozici mu proto bude psycholog vyslaný pojišťovnou.

Čeká se na výsledky pitvy

Vyšetřování egyptské policie nadále pokračuje, a muž proto zatím nesmí opustit Egypt. Zástupce cestovky uvedl, že pas mají egyptské úřady.

Podle mluvčí ministerstva zahraničí Johany Grohové se momentálně čeká na výsledky pitvy. „Na základě těchto výsledků by měla policie rozhodnout, zda může vycestovat,“ dodala mluvčí. Toxikologické zkoušky však mohou trvat i deset dní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám