Hlavní obsah

Kalousek: Neunáhlili jsme se, když jsme Zemanovy praktiky přirovnali ke gottwaldovským

Právo, dan

Bývalý ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek zkritizoval v rozhovoru pro Právo odvolání Jana Buriana z čela Národního divadla. Na adresu Miloše Zemana uvedl, že se s Karlem Schwarzenbergem neunáhlili, když prezidentovy praktiky přirovnali k praktikám gottwaldovským.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek po výslechu na služebně ÚOOZ v Praze, kde vypovídal 20. června 2013 jako svědek.

Článek

Co říkáte na to, že ministr kultury Jiří Balvín překvapivě propustil čerstvě nastoupivšího ředitele národního divadla Jana Buriana?

Pan ředitel Národního divadla byl vybrán v nepolitickém výběrovém řízení podle evropských standardů s datem nástupu prvního srpna. Rozhodnutí ministra kultury nemá žádný věcný základ, je to jen pokračování politiky Miloše Zemana provádět zastrašující politické čistky. Je bohužel zřejmé, že jsme se s Karlem Schwarzenbergem nijak neunáhlili, když jsme Zemanovy praktiky přirovnali k praktikám gottwaldovským.

Ale pana Buriana odvolal ministr kultury. Ne prezident...

Slyšel jsem pana premiéra Rusnoka, který říkal v případě odvolání představenstva Českých drah, že naplňují přesně svůj mandát. Od Sněmovny žádný mandát nemají, jediný mandát, který lze vyvodit, je mandát od pana prezidenta. A vláda nevládne, ale provádí pouze zastrašující politické čistky bez věcného podkladu.

Pokud byste se do vlády vrátili, vraceli byste odvolané lidi na své místo?

Teď není podstatné spekulovat o tom, která legitimní vláda začne uklízet po invazním komandu. Mnohem podstatnější je, aby tady byly potlačeny tendence k novodobé totalitě. Pevně proto doufám, že kolem pana předsedy ČSSD Sobotky bude mnohem víc sociálních demokratů než novodobých Zdeňků Fierlingerů (sociálně demokratický politik, který se v roce 1948 zasadil o sloučení ČSSD s KSČ - pozn. red.).

Už víte, co uděláte, když Rusnokova vláda ve středu nezíská důvěru?

Tam bohužel bude na tahu pan prezident a bude záležet, jak bude odpovědný a jestli se nezachová jako neototalitní gosudar (označení ruského vladaře disponujícího neomezenou mocí - pozn. red.).

Půjdete za ním se 101 podpisy ověřenými, či neověřenými?

To je spíše otázka na paní předsedkyni Němcovou, ale pořád platí, že stojednička je kompaktní a že je tu 101 poslanců ochotných podpořit vládu. Jestli mu to předložíme ve Sněmovně, nebo za ním půjdeme na Hrad, je jedno.

Co říkáte, že poslanec Josef Novotný z VV, s kterým máte napjaté vztahy, se vyjádřil, že by vládu Miroslavy Němcové podpořil?

Je to jeho rozhodnutí, já ho nepřemlouval.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám