Hlavní obsah

Ministr odvolal šéfa Národního divadla, který ve funkci vydržel jediný den

Praha
Aktualizováno

Ministr kultury Jiří Balvín ve čtvrtek odvolal šéfa pražského Národního divadla (ND) Jana Buriana. Ten přitom před půl rokem zvítězil v řádném výběrovém řízení a ve čtvrtek se měl funkce ujmout. Podle Buriana chce Balvín vypsat nové výběrové řízení také na ředitele Národní galerie(NG).

Foto: Milan Malíček , Právo

Jan Burian byl odvolán v den, kdy měl převzít jmenovací dekret do funkce ředitele Národního divadla.

Článek

„Odvolal jsem pana ředitele, kterého si velmi vážím. Mám názor a pohled na obsazování takto jedinečných míst – myslím, že by se měla obsazovat otevřeným výběrovým řízením,“ řekl Novinkám Jiří Balvín. „Týká se to všech (vedoucích míst, pozn. red.), která byla obsazena nestandardním způsobem,“ řekl.

Jan Burian se ve čtvrtek oficiálně ujal funkce ředitele ND. Po svém odvolání tak v ní zůstane jediný den. Bývalá ministryně kultury Alena Hanáková podepsala jmenování Buriana šéfem Národního divadla na konci ledna poté, co ho v konkurzu vybrala odborná komise. Funkce se měl ujmout právě 1. srpna. Ve vedení ND se předtím vystřídalo několik lidí, odborná veřejnost kritizovala chaos v této kulturní instituci a Burianovo zvolení přivítala.

Odvolání se zřejmě nevyhne ani šéf NG Jiří Fajt, jehož jmenovala Hanáková těsně před svým odchodem z funkce. Balvín již dříve tento krok označil za nevhodný.

Podle Buriana bylo vše standardní

„V případě Národní galerie nebylo výběrové řízení vůbec a v případě Národního divadla se nemohl přihlásit nikdo jiný,“ uvedl Balvín.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Balvín před Kramářovou vilou, kde jednal s premiérem Jiřím Rusnokem.

Burian v České televizi prohlásil, že mu Balvín skutečně řekl, že hodlá vypsat veřejné výběrové řízení na ředitele Národní galerie a Národního divadla. Namítá ale, že výběrové řízení, při němž byl zvolen, proběhlo naprosto standardně.

„Podle mého soudu jsem prošel výběrovým řízením podle všech evropských standardů. Byla jmenována rada nezávislých odborníků, kteří zpracovali nějaký koncept a vyhledávali ředitele, což je postup u těchto institucí běžný,“ řekl ČTK Burian. Dodal, že v komisi seděli dva bývalí ministři kultury, dva úspěšní ředitelé velkých divadel, rektor Akademie múzických umění, tedy lidé „se vším mandátem“.

„Udělali jsme audit a zprávu pro ministerstvo o stavu Národního divadla, kterou mimochodem pan ministr zatím nezná, a podle mého soudu spojovat mé odvolání s kauzou Národní galerie je absurdní,“ uvedl Burian. „Je podivné, že ministr vlády, která se deklaruje jako vláda odborníků, odborníkům nedůvěřuje a vláda sama konkurzem, tedy volbou nebo vyjádřením důvěry, neprošla,“ sdělil.

Dodal, že pravděpodobně vstoupil do dějin světové kultury, protože asi nikdo nebyl tak krátce ředitelem tak významné instituce, jakou je Národní divadlo. Burian byl předchozí ministryní do čela ND jmenován na šest let.

„Velmi váhám, zda se do nového výběrového řízení přihlásím. Když už jsem jednou u odborníků prošel, nevím, jestli budu mít znovu chuť na další test, zejména když si představím, jak tohle všechno zkomplikuje situaci uvnitř Národního divadla,“ dodal.

Další kontroverzní změna

Jan Burian se narodil 5. března 1959 v Moskvě. Vystudoval režii na Divadelní fakultě Akademie múzických umění (DAMU), v roce 2004 tam obhájil habilitaci v oboru režie. Kvůli angažmá v Národním divadle opustil post ředitele Divadla J. K. Tyla v Plzni.

Burianovo odvolání je například po změnách ve vedení Českých drah další kontroverzní personální změnou, kterou provádí ministr kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka, jenž ovšem zatím nemá důvěru Sněmovny. Poslanci o ní budou hlasovat příští týden a je pravděpodobné, že vládě důvěru nevysloví.

„Nebude pokračovat odvolávání žádných dalších vedoucích, pan Michal Lukeš byl jako ředitel Národního muzea vybrán na základě výběrového řízení,“ řekl Balvín.

Jiří Balvín zároveň odmítl, že by s odvoláním ředitele Národního divadla měl počkat až na to, zda vláda dostane ve Sněmovně důvěru. „Pan ředitel měl nastoupit 1. srpna a začal by samozřejmě dělat různé změny. Kdybych ho odvolával později a vypisoval výběrové řízení, tak to je špatně,“ dodal ministr kultury.

Anketa

Může podle vás ministr vlády, která nemá důvěru Sněmovny, provádět zásadní personální změny ve státních institucích?
Ano
23,1 %
Ne
76,9 %
Celkem hlasovalo 34352 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám