Hlavní obsah

Bradáčová: Drogové delikty se budou posuzovat jako před rokem 2010

Při posuzování drogových deliktů by soudy měly rozhodovat stejně jako před rokem 2010. České televizi to řekla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Reagovala tak na rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil část trestního zákoníku, díky níž vláda směla prostřednictvím svého nařízení určit trestné množství drog.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Článek

Žalobkyně připomněla, že do 1. ledna 2010 pojem vymezující „větší než malé množství“ jednotlivých omamných a psychotropních látek existoval rovněž, avšak žádné vládní nařízení s určitými množstvími neexistovalo.

„Praxe postupovala tak, že se po určité době vytvořil úzus, jaké množství považuje policie a státní zastupitelství za větší než malé, a judikaturní praxe soudů to množství posléze určitým způsobem redukovala a akceptovala,“ vysvětlila Bradáčová.

Podle ní je potřeba na někdejší praxi navázat, ale vzít přitom v potaz současnou kvalitu drog, která se proti tehdejším letům zlepšila.

Bradáčová řekla, že čtvrteční rozhodnutí není žádnou tragédií pro postih drogové kriminality, a upozornila na to, že ve většině evropských států množství drog rovněž neurčuje moc výkonná, ale soudní praxe.

Žalobkyně připustila, že se zřejmě ozvou kritici rozhodnutí Ústavního soudu. „Ale trestní právo není o vážení a měření, je rovněž o úvaze a zdravém rozumu,“ uzavřela Bradáčová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám