Hlavní obsah

Chcete nadstandardy? Nemocnice je stále ještě mohou nabízet

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokud nevyjde zákaz nadstandardů ve Sbírce zákonů, mohou je nemocnice dál poskytovat a pacienti si za ně připlatit. Právu to sdělil náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek (TOP 09). Reagoval tak na situaci, že některé nemocnice již přestaly lepší čočky, lehčí sádry či nadstandardní očkování poskytovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na dotaz, kdy to tedy ve Sbírce zákonů vyjde, Plíšek odpověděl: „To nevím. Odhaduji ale, že by se tak mohlo stát i v řádu dnů.“

V okamžiku, kdy ve Sbírce zákonů zákaz nadstandardů vyjde, už je nemocnice poskytovat moci nebudou, i kdyby si je pacienti chtěli zaplatit v plné výši. Jde totiž o péči poskytovanou ze zdravotního pojištění a na ní se ze zákona nesmí pacient finančně podílet.

Podle Plíška ministerstvo zdravotnictví již pracuje na novele zákona o veřejném zdravotním pojištění, kde zcela nově budou nadstandardy definovány. Zatím byly ve formě vyhlášky ministerstva zdravotnictví. Ústavní soud ale v červenci tuto vyhlášku napadl a stanovil, že nadstandardy nemohou být ve formě vyhlášky a musí být v přímo v zákoně. [celá zpráva]

Čekají, co bude

Například Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) hned po výroku Ústavního soudu začala sdělovat pacientům, že dokud ­nevy­jde upřesnění postupu ve vyhlášce, nebudou je k výkonům s nadstandardním materiálem brát. „Čekáme, až výrok vyjde ve Sbírce zákonů. Pokud v mezidobí pacient naléhá, že nadstandard chce, nezbývá mu, než aby si ho zaplatil sám,“ uvedla mluvčí ÚVN Jitka Zinke.

Naopak pacienti ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady mají po konzultaci s lékařem stále možnost zvolit si ekonomicky náročnější variantu. „Aktivně ji ale nenabízíme,“ řekl mluvčí této nemocnice Lukáš Matýsek.

Zbytečný rozruch

„Ústavní soud nadstandardy nezrušil. Rozhodl pouze, že je má stanovit zákon, a ne pouze vyhláška,“ připomíná Jaromír Gajdáček, šéf Svazu zdravotních pojišťoven a generální ředitel největší zaměstnanecké Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR.

„Myšlenka zaplatit si jistý komfort, když na to mám nebo se na to pojistím, je naprosto srozumitelná. Je kolem toho zbytečný rozruch. Už dnes nabízejí nemocnice za úplatu jednolůžkové pokoje a další výhody. Proč to nedělat legálně bez pocitu trapnosti při strkání obálky doktorovi?“ dodal Gajdáček.

Na dotaz Práva, jak k tomu přijdou lidé, kteří na nadstandard nemají, Gajdáček odpověděl: „Dostane se jim stejně kvalitní zdravotní péče. Není to vytváření dvoukolejného zdravotnictví pro chudé a bohaté. Je to pouze možnost daná pacientům, kteří si chtějí připlatit třeba za lehčí sádru či za samostatný nemocniční pokoj s televizí a internetem.“

Ministr zdravotnictví Martin Holcát je pro nadstandardy, které je třeba chápat jako svobodné rozhodnutí pacienta.

„Loni se za nadstandardní péči v celé ČR vybralo 46 miliónů korun a přitom nejdražší pacient stál 54 miliónů. Za hazard lidé loni vydali 130 miliard. Nadstandard je tedy o tom, zda se rozhodnu dát do něj své peníze, nebo ne,“ řekl Právu Holcát.

Reklama

Výběr článků

Načítám