Hlavní obsah

Bárta šikuje kvůli Rusnokově vládě VV, Peake počítá s Vackem

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po stanovení termínu hlasování o důvěře vládě premiéra Jiřího Rusnoka, který připadl na 7. srpna, to mezi jednotlivými tábory už začalo vřít. Někteří poslanci začali uvažovat, jestli se nepřidají ke konkurenci.

Foto: Petr Horník, Právo

Vít Bárta (VV)

Článek

Josef Novotný z Věcí veřejných, které chtějí podpořit Rusnoka, veřejně oznámil, že premiérovi nefandí a spíše podpoří vládu ODS, TOP 09 a LIDEM. „Já budu při jednáních VV proti Rusnokovi, a pokud by byl druhý pokus, přikláněl bych se k vládě Miroslavy Němcové,“ řekl Právu.

Podle úterní reportáže ČT to vypadalo, že Němcovou podpoří i véčkař Petr Skokan, který řekl, že s Němcovou nemá problém. Ve středu to ale dementoval, neboť už dlouho podporuje Rusnoka.

Šéf véčkařů Vít Bárta tvrdí, že Skokan jen nešťastně laškoval s médii a že Němcovou podpoří, pokud by ve vládě nebyl Kalousek. Bárta považuje za vyloučené, že by koalice Kalouska obětovala.

Naopak nezařazený Martin Vacek, který držel s poslanci LIDEM koalici, začal lavírovat a připustil, že pomůže Rusnokovi. „Je pro mě důležité, aby mi nově nastupující vláda dodala programové prohlášení. Pokud se budou jejich body shodovat s mým programovým prohlášením, se kterým jsem přišel do Sněmovny, pak bych zvážil hlasování pro ně,“ sdělil Vacek serveru Ihned.cz.

Šéfka LIDEM Karolína Peake s Vackem zatím nic neřešila, ale věří, že podpoří Němcovou. „Všichni jsou pod velkým tlakem. Já jsem z vyjádření Martina Vacka nevyrozuměla, že chce dát hlas Rusnokově vládě. Počítám s tím, že Vackův podpis pod podporou Miroslavy Němcové platí dál,“ uvedla Právu Peake.

Dalších sedm poslanců LIDEM včetně Peake dál podporuje staronovou koalici. „Nikdo mi neřekl, že má nějaké pochybnosti,“ dodala.

Stojednička platí, řekla Němcová

Němcová ve středu uvedla, že nikdo z podepsaných poslanců neoznámil, že svůj podpis stahuje. „Stojednička platí,“ řekla.

Podle šéfa klubu ODS Marka Bendy i TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka nikdo jejich poslance nezviklal, budou hlasovat proti Rusnokovi a podpoří Němcovou.

Šéf ODS Martin Kuba nevěří, že by některý poslanec ODS ve Sněmovně chyběl. „Neumím si představit, že pokud někdo kandidoval za určité ideály, nepřijde do práce nebo onemocní. Když to přirovnám ke sportu – že někdo prodá zápas. Myslím, že by to diváci nezapomněli,“ uvedl Kuba.

K podpoře Rusnoka se přiklánějí komunisté a Věci veřejné, ČSSD je rozpolcena. Nerozhodnuti jsou ještě nezařazení Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka. Ti v úterý Právu řekli, že nevylučují podporu ani Rusnoka, ani Němcové a rozhodnou se podle programu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám