Hlavní obsah

Policie chce údaje o pohybu všech poslanců po Sněmovně, ti nesouhlasí

Právo, dan, har

Policie požádala o záznamy kamer z Poslanecké sněmovny a výpisy vstupních karet poslanců. Poslanci s tím nesouhlasí. Organizační výbor Sněmovny, který ve středu žádost projednával, se shodl na tom, že Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který o údaje požádal, vyhoví jen tehdy, když upřesní, o koho policistům konkrétně jde.

Foto: Petr Horník, Právo

Mimořádná schůze Parlamentu ČR za přítomnosti vlády premiéra Rusnoka

Článek

Bez rozdílu politického dresu se poslanci shodují, že vydání veškerých údajů by ohrožovalo vykonávání politického mandátu.

„Na výboru jsme se shodli na tom, že pan kancléř požádá policii o to, aby svou žádost specifikovala. Pokud policie specifikuje, o které konkrétní osoby se jedná, tak je možné součinnost poskytnout,“ řekl Právu poslanec ČSSD Jan Hamáček.

Podle něj není možné, aby policii dali informace o všech poslancích a zaměstnancích. „To možné není, to by byl zásadní zásah do výkonu poslaneckého mandátu,“ podotkl.

Policisté chtějí záběry vnitřních i venkovních kamer, také kalendář všech akcí v minulém roce. Šéf klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík Právu řekl, že žádost považuje za poněkud zvláštní, protože např. poslanecký harmonogram je na webových stránkách Sněmovny. „Také je zvláštní, že policie žádá záznamy z venkovních kamer, když sama zajišťuje ostrahu Sněmovny, byť jde o jiný útvar než ÚOOZ," řekl Gazdík.

Němcová: Nemůžu poznat, zda chtějí vydat poslance

Mluvčí ÚOOZ Iva Knolová Právu sdělila, že jde o jeden z kroků v trestním řízení. „Co se týče předmětné žádosti, tak mohu sdělit pouze to, že náš útvar zaslal žádost do Poslanecké sněmovny. K obsahu dokumentu informace poskytnout nemohu,“ uvedla bez dalších podrobností.

Šéfka Sněmovny Miroslava Němcová necítí, že by za žádostí byla snaha požádat o vydání o některého z poslanců, například bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). „V žádném případě z toho nemůžu poznat, jestli je za tím snaha požádat o vydání nějakého z poslanců. A policie to ani tak neformulovala,“ zmínila.

Vzhledem k tomu, o jaký jde útvar, a tomu, že chtějí záznamy z druhé poloviny loňského roku, lze usuzovat, že policie pátrá po pohybu bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra, které podezřívá z převzetí úplatku v podobě trafiky.

Jejich stíhání minulý týden zrušil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a spis vrátil k novému rozhodnutí vrchnímu státnímu zástupci v Olomouci Ivo Ištvanovi. A naznačil, že pokud bude chtít Ištvan pokračovat v trestním stíhání, bude muset vymezit skutek tak, aby dovodil, že se jeho část neodehrála na půdě Sněmovny. Zemanovo rozhodnutí vychází z názoru Nejvyššího soudu, který vyňal exposlance z pravomoci policie a žalobců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám