Hlavní obsah

Soud s Rathem začne příští středu, k projednávání nepustí kamery

Soud s poslancem Davidem Rathem a dalšími deseti lidmi zapletenými do korupční kauzy se uskuteční ve středu 7. srpna. Krajský soud v Praze už nastavil pro média a veřejnost pravidla při hlavním líčení. Podle mluvčí soudu Zuzany Steinerové nechá soudce televizní kamery natáčet pouze do doby, než státní zástupce začne číst obžalobu. Poté budou moci redaktoři kromě psaní pořizovat zvukový záznam.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath přichází k soudu.

Článek

Očekává se velký zájem médií, proto soudce nařídil jednání do největší síně středočeského krajského soudu, kam vejde asi 60 lidí. "Při samotném hlavním líčení soud nebude bránit veřejnosti ve sledování, zároveň ale bude dbát na ochranu práv obžalovaných a vyslýchaných svědků a zachování účelu a důstojnosti soudního jednání," uvedla Steinerová.

Podle mluvčí mohou kamery a fotografové zaznamenat příchod obviněných, poté je soudce pošle ven a uvnitř mohou zůstat píšící redaktoři a veřejnost. Soudce chce, aby se případ projednal před senátem, nikoliv před objektivy kamer a fotoaparátů. "Obrazový záznam v jednací síni bude povolen jen do chvíle, než začne čtení obžaloby, kdy kameramani jednací síň opustí," dodala mluvčí.

Zvuk ano, ale se souhlasem

Redaktoři podle ní budou moci pořizovat z jednání zvukový záznam, ovšem za předpokladu, že o tom před zahájením hlavního líčení informují předsedu senátu. „Ke zveřejnění (byť jen části) je třeba předchozího souhlasu předsedy senátu," doplnila Steinerová.

Tři z celkem 11 obviněných - Ratha, bývalého poslance Petra Kotta a někdejší ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou - přiveze vězeňská eskorta z vazby (trojice pobývá ve vězení již zhruba rok), zbylí by měli přijít v doprovodu svých advokátů. Bezpečnostní opatření týkající se převozu obviněných nechce soud z taktických důvodů zveřejnit.

Spis je rozdělený do více než 100 svazků, přičemž obžaloba čítá 88 stran. Dozorující státní zástupce Petr Jirát uvedl, že chce obžalobu číst jen v základních částech a čtení zabere zhruba tři čtvrtě hodiny. "Nehodlám číst odůvodnění obžaloby," řekl. Podle něj je důležité přečíst popis skutků, které klade obviněným za vinu. Ohledně odůvodnění, které může zabrat další čas, pak může odkázat na písemnou formu, kterou předkládá soudu.

Otazníky kolem zahájení líčení

Otázkou zůstává, zda soudce Robert Pacovský hlavní líčení skutečně zahájí. Mohou se totiž objevit různé námitky advokátů a také mohou hrát roli omluvenky. Pokud by se některý z obviněných nemohl například ze zdravotních důvodů dostavit, soudce může jeho případ vyloučit do zvláštního řízení, může ale také rozhodnout tak, že bez něj nelze případ projednat, a případ odročí. Pokud líčení začne a žalobce přednese obžalobu, záleží pak na postupu soudu, kterého z obviněných nechá mluvit jako prvního a jaký bude další postup.

Jednání zatím naplánoval soud do října, přičemž předvolal 78 svědků. Bývalého středočeského hejtmana a jeho deset spoluobviněných viní žalobce z přijetí úplatků a dalších korupčních trestných činů. Obviněným hrozí až dvanáctileté vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám